Rátgéber elhagyja a pécsi lányokat

2008.06.04. 00:59 Módosítva: 2008.06.04. 01:50
A női kosarosok edzője 15 év után hagyja el a csapatot.

Kedden éjjel Rátgéber László, a pécsi női kosarasok edzője egy szurkolói fórumon bejelentette, hogy távozik a csapattól. A pecsiujsag.hu-nak az edző megerősítette a hírt.

„Azt, hogy hol, új munkaadóm kérésére még pár napig nem árulhatom el, de az nem titok, hogy nem Sopronban, ebből pedig már viszonylag könnyen kitalálható, hogy nem is Magyarországon" - nyilatkozta a 15 év után távozó edző.

„Mindenki arra kíváncsi, miért is megyek el. Erre alaposan csak nagyon hosszas indokot tudnék mondani, ám a lényeg mégiscsak az, hogy most már egyáltalán nem látom teljesíthetőnek azokat az ígéreteket, amelyeket a folytatás, például a 2010-re, megerősített városi támogatásunk segítségével kivívni akart Euroliga Final Four kapcsán sokan, például önkormányzati tisztviselők tettek" - mondta. Utóda valószínűleg eddigi segítője, Füzy Ákos lesz.

A bama.hu-nak a keserű tréner a városi sporttámogatásról is beszélt részletesen. A női és férfikosarasok a pécsi önkormányzattól 45-45 milliós támogatást kaptak, ugyanakkor a városi cégek kizárólag utóbbiakkal kötöttek szerződéseket. „Lehet, hogy túl érzékeny vagyok, de ezzel engem sértettek meg. Nem értem, miért tettek parkolópályára minket! Nem értem! És senki nem tudja, és ne is próbálja megmagyarázni, hogy a városi cégektől miért nem kaptunk egyetlen fillért sem. Pedig ezt nem tőlem veszik el, hanem Iványi Dalmától és a csapat Pro Civitate-díjas szurkolóitól! A negyvenötmillió, amit a várostól kapunk, nem kis pénz, nem is azt mondom, hogy nem támogatnak minket, de a háttérben folyó játékok nagyon rossz szájízt adtak nekem” – folytatta Rátgéber.

Rátgéber vezetésével tizenöt év alatt kilenc bajnoki aranyérmet és ugyanennyi magyar kupagyőzelmet nyert a Pécs. Az európai topligában háromszor is bronzérmet nyertek.

Az ígéret az volt, hogy 2010-re, amikor Pécs lesz Európai Kulturális Fővárosa, megteremtik a feltételeit, hogy a Final Fourban aranyra is esélyes legyen a csapat. Ehhez képest a most kapott támogatás arra sem volt elég, hogy megtartsa legjobb játékosait a Pécs. Már magyar bajnokságot sem tudtak nyerni, pár napja a Sopron ellen buktak el, akárcsak tavaly, a kupát is a soproniak nyerték az elmúlt két évben. Csak a mostani szezon végén hárman távoztak: Fegyverneky Zsófia a Brnóban szerződött, a fiatal tehetség Krivacsevics Tijana éppen a rivális Sopronba, Emilija Podrug a lengyel Gdyniában folytatja.