Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Eltiltják vagy száműzik a kosártehetséget

2008.10.11. 11:24 Módosítva: 2015.05.21. 03:42
A Krivacsevics Tijana játékjoga körül kialakult vita során a soproniak bojkottal fenyegetőztek, de végül visszavonták beadványukat, és fennálló szerződésüket határozatlan ideig szüneteltetve eladták a játékost a szlovák BK 98 Presov csapatának. A Pécs nem akar belemenni,megbüntetné a játékost.

Lezárulni látszik a szerb származású magyar kosárlabdázónő, Krivacsevics Tijana játékjoga körül kibontakozott ügy. A 17 évesen még amatőr státuszú játékos korábban aláírt Pécsett egy szerződést, amelynek értelmében a 18. életévét betöltve profiként leszerződik a pécsiekhez, de mégsem így tett, hanem meggondolta magát, és a Sopronhoz írt alá.

A Pécs ezek után nem volt hajlandó kiadni Krivacsevics játékengedélyét, a két csapat a szövetség elé vitte az ügyet. A Sopron bojkottal fenyegetőzött, a magyar bajnok kijelentette, nem áll ki következő bajnokijára, ha nem születik döntés Krivacsevics játékjogát illetően.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) úgy véli, mindent megtett Krivacsevics Tijana átigazolási ügyének békés rendezéséért, és nem hibázott. Egyúttal felhívta a bojkottal fenyegető MKB-Euroleasing Sopron női csapatának figyelmét, hogy súlyos következményekkel járhat, amennyiben a gárda engedély nélkül távol marad a bajnoki mérkőzésektől. A klub péntek este bejelentette: kiáll a szombati, Cegléd elleni találkozóra, Krivacsevics pedig Szlovákiába igazol.


A címvédő Sopron csütörtökön jelezte: az MKOSZ és a liga egyetlen rendezvényén sem vesz részt addig, amíg 18 éves játékosa ügyében nem születik jogerős döntés. Szerinte június 6. óta nem történt semmi és Krivacsevics - Pécsen lévő játékengedélye híján - ezért nem játszhat a csapatban.

"Tijana játékengedélye a pécsieknél van, ahol amatőr státuszban szerepelt - mondta az MTI-nek csütörtökön Török Zoltán, a soproniak ügyvezetője. - Amikor a játékos 18 éves lett, aláírta velünk élete első profi szerződését. A pécsiek szerint ezt nem tehette volna meg és a nálunk készülő játékos részére nem adták ki a játékengedélyét, így ő nem szerepelhet a csapatunkban. Számunkra felfoghatatlan, hogy az MKOSZ illetékes testületei 125 nap alatt nem tudtak egy jogerős határozatot hozni" - tette hozzá Török.


Sterbenz Tamás főtitkár pénteken hivatalos levélben válaszolt Töröknek, amelyben kronologikus sorrendben ismertette a történteket és kiemelte: az MKOSZ versenybizottsága szeptember 26-án elutasította a soproniak fellebbezését, ez a döntés jogerős volt. Az elutasítás egyébként arra való hivatkozással született meg, hogy Krivacsevics júniusi bejelentése a pécsiek felé nem minősült felmondásnak.


"Tehát nem igaz, hogy nem tettünk semmit az ügyben, amely szeptember 24-én, a Baranya megyei szövetség elutasító határozata után került a mi hatáskörünkbe, azaz néhány nap alatt megszületett a jogerős döntés - nyilatkozta az MTI-nek Sterbenz. Török csütörtökön azt mondta, ha a hét végéig nem rendeződik a kérdés, akkor szombaton már nem lépnek pályára a ceglédiek elleni bajnokin. A soproniak azért fenyegetőztek bojkottal, mert úgy vélték, az MKOSZ késlelteti az ügy megoldását, Sterbenz szerint azonban egyértelmű, hogy ez nem fedi a valóságot, így a klubnak nincs oka a távolmaradásra.


Hozzátette: hétfőn elnökségi ülést tartanak, amelyen szavaznak, hogy helybenhagyják-e az ominózus, elutasító határozatot, amennyiben nem, a Krivacsevics-ügy visszakerül a Baranya megyei szövetséghez. A klub péntek este aztán bejelentette, hogy a játékossal megállapodott: a közöttük fennálló szerződést határozatlan ideig szüneteltetik, Krivacsevics pedig - a soproniak tudtával - a szlovákiai BK 98 Presov együttesében folytatja pályafutását.


"Az MKB Euroleasing ezzel az ügy magyarországi folyamatát lezártnak tekinti, s a rendezvények bojkottálására tett beadványát visszavonta. - közölte az egyesület. A csapat kiáll a Cegléd elleni, szombaton 18 órakor kezdődő hazai bajnoki mérkőzésre.

A pécsiek azonban úgy gondolják, a Sopronnak nem volt joga eladni a játékost, hiszen annak élő szerződése van a MIZO-Pécs csapatával, és úgy döntöttek tovább harcolnak igazukért.

"A MiZo Pécs 2010 csapatát üzemeltető Pécsi Női Kosárlabda Kft. vezetői meglepődve olvasták, hogy lezárult a Krivacevic-ügy. Menedzsmentünk ezúton tájékoztatja hivatalos honlapunk olvasóit, hogy Krivacsevics Tijanának jelenleg is érvényes a szerződése a Pécsi Női Kosárlabda Kft.-hez, így sem az MKB Euroleasing Sopronhoz, sem a BK ’98 PU Presov szlovák csapathoz szerződéses elköteleződést nem tehetett, illetve nem tehet. A csütörtöki nap során klubunk hivatalosan kezdeményezte a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségénél Krivacsevics Tijana fegyelmi eljárását - olvasható a Pécs honlapján található közleményben.