NBA: LeBron Jamesre nincsenek szavak

2009.05.23. 10:55 Módosítva: 2009.05.23. 11:03
A nyugati konferencia döntőjének 2. meccse nagyon hasonlított az elsőre, és kis híján a végjáték is ugyanúgy alakult: a szívósan küzdő Orlando 1 mp-el a vége előtt Hedo Turkoglu tempójával még vezetett, de a dudaszó pillanatában LeBron James bevágta a Cleveland győzelmét jelentő hárompontost. Az állás 1-1.

Úgy kezdődött a 2. meccs is, mint Magic-győzelmet hozó szerdai találkozó, a Cleveleand állva hagyta vendégét, és már az első negyedben komoly előnnyel vezetett. Az Orlando azonban most is visszakapaszkodott, hiába voltak már 23 pontos hátrányban is, Hedo Turkoglu (23 pont) és Rashard Lewis (21 pont) mellett Dwight Howard rendületlenül szedte a lepattanókat, és próbálta megállítani a palánk alatt LeBron Jamest.

Cleveland-Orlando 96-95

Pont: James 35 ill. Lewis 23
Lepattanó: Ilgauskas 15 ill. Howard 18
Gólpassz: James 5 ill. Turkoglu 4
A párharc állása 1-1
A mérkőzés statisztikái

Szükség is volt az MVP újabb parádézására (35 pont, 23/12 a mezőnyből), mert csapattársai nem dobtak jól, különösen a hárompontosok nem akartak a helyükre esni (a Cavs 19/5-tel dobott kintről). Az óriási küzdelemben pont ugyanott érte utol ellenfelét a Magic, ahol az első meccsen: 85-85-nél volt másodszor döntetlen, a szoros befutó a szerdai bukás fényében nem sok jót ígért a Clevelandnek.

Egy perccel a vége előtt James két támadást is elrontott (előbb blokkolták, utána lépéshibát vétett), így az Orlando első nekifutásra egyenlített, majd a legutolsó támadásból Turkoglu bevágott egy tempót, és 1 mp-el a dudaszó előtt két ponttal vezettek a vendégek. Második hazai vereségével már szinte reménytelen helyzetbe került volna a Cavs, tudta ezt James is, akire az időkérés utáni figurát kijátszották a hazaiak.

Figurának talán túlzás is nevezni, hogy Mo Williams lepasszolta neki a labdát, ő pedig felemelte a hárompontost, és klasszikus buzzer-beaterrel (a dudaszó pillanatában beeső dobást hívják így) megnyerte a meccset a Clevelandnek. James dobása előtt a pillanatokkal korábban még a meccs hősének tűnő Turkoglut verte meg, hogy dobóhelyzetbe tudjon kerülni.

Veresége ellenére az Orlando 1-1-gyel tudta le a két Ohio-i meccsét, és semmivel nem tűnt gyengébb csapatnak, mint a rájátszásban korábban veretlen Cleveland. A pályaelőny már a floridaiaknál van, a Cavsnak nyernie kell egy meccset az Orlando otthonában, ha a nagydöntőbe akar jutni.