Sok dolgot szeretek, de csak ehhez értek

2010.10.24. 21:22
Rátgéber László egy joghurtdobálás és petárdázás miatt kétszer is megszakított meccsen a Galatasaray elleni Szuperkupa-győzelemmel mutatkozott be Isztambulban. A Fenerbahce a női kosárlabda Real Madridja, nagyon népszerűek, a világ legjobbjait veszik meg, nemzetközi sikerekre várnak, és legalább olyan különc figura edzi őket, mint Mourinho.

"Az otthon az, ahol a munka van" - mondta Rátgéber László a Fenerbahce csapat buszán, miközben araszoltunk az esti dugóban az edzésről a szállodába. A törököknél a közlekedést a legnehezebb megszokni, ökölszabályok vannak és ezt aláfestő dudálás. Bármikor el lehet kapni egy végeláthatatlan dugót, ezért Rátgéber nem is nagyon ül autóba. Röviddel a meccs előtt elsőre és másodikra is hülyeségnek tűnt, hogy egy óra alatt megtalálom az Abdi Ipekci csarnokot, ahol csütörtökön a Fenerbahce játszott a Galatasaray-jal. A 10-12 milliós Isztambulban még annyi metróvonal sincs, mint Budapesten, bár a villamosok, buszok és a metróbuszok elég sok mindent megoldanak.

Győzelem az óriásbalhé után

Hol is van Fenerbahçe?

Fenerbahçe Isztambul Kadıköy kerületének egyik mahalléja, innen kapta a nevét a világhírű Fenerbahçe Spor Kulübüt. Fenerbahçe a Márvány-tengerbe nyúló, azonos nevű félszigeten fekszik, az 1562-ben ide épített világítótoronyról nevezték el (fener: világítótorony, bahçe: kert). Forrás: Wikipedia

A Fenerbahce és a Galatasaray a két nagy csapat Isztambulban. Más kosárcsapatokkal ellentétben itt van igazi kemény mag is. Mert a szurkolóknak mindegy, hogy a Fener épp focizik vagy kosarazik, mennek a meccsre. A Galatasaray szurkolóira ugyanez igaz, a Szuperkupán rögtön az elején a finom török joghurttal, az Ayrannal dobálták meg Rátgéberéket, petárdáztak is.

Rátgéber szereti, amikor él a csarnok, bár ez talán túlzás volt, még úgyis, hogy volt már Fener-meccsen, ahol a mindenféle jófajta őrület ellenére biztonságban érezte magát.

A Szuperkupát 75-58-ra nyerték úgy, hogy a játék egy óránál is többet állt. 71-45-ös Fener-vezetésnél petárda robbant, ezért a Galata-szurkolókat kivezényelték a teremből.

Nem nyomasztja semmi

Rátgéber kilencszer volt az év edzője Magyarországon, ugyanennyiszer nyert bajnokságot és kupát is itthon, háromszor jutott be a MiZo-val Európa legjobb négy csapata közé. Három éve hagyta ott a Pécset, hogy Moszkvában, a világ legerősebb játékoskeretével végre megnyerje a női Euroligát. Megtette, mégis elküldték tavaly nyáron. Szezon közben voltak felkérései, de komoly csapathoz nem tudott elmenni, így várt. 2009-ben így is a legjobb európai edzőnek választották.

A Fenerbahcéba a tulajdonos elkezdte pumpálni a pénzt, előbb játékosokat, és azokhoz megfelelő edzőt is kellett venni. Először a világ legjobb női játékosát, Diana Taurasit szerződtették le, majd a szintén remek Penny Taylort. Előbbi benne volt az őszi csehországi világbajnokság legjobb ötösében, ahogy a torna legjobbja, Hana Machová-Horáková is, aki szintén a Fener játékosa. Aztán leszerződteték Rátgébert.

Rátgéber Törökországba már Euroliga-győztesként érkezett, úgy is kezelik Isztambulban, sőt Európában is. Saját bevallása szerint Moszkvába érkezésekor érezte, talán kicsit nyomasztotta is, hogy egy kétszeres Euroliga-győzteshez érkezik, egy olyan csapathoz, amiben világbajnokok játszanak, de megnyugodott, hogy ő is meg tudta nyerni az európai topligát.

Az orosz csapatok idénre magukhoz képest jelentősen gyengültek, a török bajnokság pedig hirtelen nagyon erős lett, az Euroliga meg hagyományosan az. A Fenerbahcénál elsődleges cél, hogy a legjobb négy közé kerüljenek az Euroligában, a bajnokságot pedig meg kell nyerni. Egyik nagy ellenfelük a Galatasaray lesz, akik szintén nagyon erősek, leigazolták a zsákolni tudó Sylvia Fowlest, aki egyébként játszott Rátgébernél a Szpartak Moszkvában.

A világ legjobbjait irányítja

Rátgéber csapata a világ legjobbjaiból áll (pedig nem olyan erős a kerete, mint a Szpartak Moszkvánál volt): a világbajnokság legjobb ötöséből három nála játszik, plusz a korábban Sopronban éveket lehúzó Ivana Matovics, aki tavaly 15 pont felett átlagolt az Euroligában.

Drága csapat ez, még úgy is, hogy a Fenerbahce férfi csapatának éves költségvetése 20-25 millió euró között van, a lányoké csak olyan 6-8 között, de ezt csak Rátgéber grimaszaiból tippelem, mert ő sem tudja pontosan. Taurasi 500 ezer dollár körüli fizetést kap, a Sopronban játszó, szintén világbajnok amerikai, Angel McCoughtry ennek legfeljebb a felét.

Rátgéber szeptember 5. óta van kint, előtte jött-ment, a haverjai autóval hozták ki a cuccait, 12 óra alatt háztól házig. A család csak később érkezett, így volt idő megismerni Isztambul szórakoztatóbb arcát. A borok még elsősorban otthonról fogytak, de a kaják nagyon tetszenek neki, csak nagyon drágák az éttermek és szórakozóhelyek.

A gyerekek megint angol iskolába kerültek, a nagyobbik fiúnak szerdán volt az első kosáredzése a Fenerben, az anya, Csák Magdi ment érte, amíg mi a szállodában vacsoráztunk a csapattal (paradicsomleves, csirkemell, sült zöldségek, tészta, végül csokipuding). A háttérben a tévén a Fenerbahce fiúcsapata verte meg a Lietuvos Rytast (a lányokat egyáltalán nem érdekelte a meccs, az edzői csapat viszont még az ülésrendet is átalakította). Egymás után edzenek, jóban vannak, plusz a Fenernél fontos, hogy a nagy család része legyél, így a Szuperkupa-győzelmet állítólag a focimeccs szünetében is megünneplik.

Edzeni is kell

A Szuperkupa előtt öt nappal edzett először együtt a teljes keret, ekkor már megérkeztek az amerikai bajnokságban, a WNBA-ben játszók is. Rátgéber jegyzetekkel érkezett az edzésre, alaposan kielemezték a Galata játékait, gyengéit, még arra is figyelt, hogy egy külön papírra kiírja azokat a fontos mondatokat, amiket mindenképpen el kell mondania. A könnyed átmozgató edzésen sok dobás mellett elsősorban a lerohanást gyakorolták, majd átvették, hogy az adott ellenfél ellen csapdázni fogják a 2:2-t, illetve a világ legegyszerűbb, de leghatékonyabb körtés blokkját kezdték el gyakorolni, hogy végül egy kétblokkos figurát is átvegyenek. Volt verseny és szórakozás is, Rátgébertől kérdezgettek, hogy pontosan értsék, mit akar a mester, mert a legszebb tényleg az, hogy érzik, tanulhatnak.

A világ egyik legértékesebb csapata

A klubot 1907-ben alapította Nurizade Ziya Songülen, Ayetullah Bej és Necip Okaner Isztambul Kadıköy negyedében titokban, mert abban az időben II. Abdul-Hamid szultán minden, sporttal – és különösen labdarúgással – kapcsolatos gyülekezést tiltott. Később azonban engedélyezték a sportklubok létrehozását, így a Fenerbahçe már részt vehetett az 1908-as bajnokságban. Első sikerüket az 1911–12-es szezonban érték el. Az egyesület szerint a valódi alapítási dátum azonban nem 1907, hanem 1899, ekkor alakult meg ugyanis a Black Stocking FC, akiket nagyjából ugyanazok a fiatalok hoztak létre, mint nyolc évvel később a Fenerbahçét. Az alapítók a klubot lakóhelyükről, a Fenerbahçe-fészigetről nevezték el. A klub szurkolójának tekinti a török államalapító Musztafa Kemal Atatürköt. A Világgazdaság 2008. július 19-i híre szerint a világ egyik legértékesebb együttese, piaci kapitalizációja elérte a 2 milliárd dollárt, ezzel megelőzték a Manchester Unitedet és a Real Madridot is. Forrás:Wikipedia

Az edzősködéshez ma már nem a fröccsözéseken keresztül vezet az út, bölcselkedik Rátgéber, persze arra is szükség van, mert anélkül nem lesz a csapatnak dinamikája és összetartása, itt menedzserekre és elemzésekre van szükség. Sok játékos egyéni érdekeit, két-három bajnokságot és kupát, komoly edzői stábot (Rátgéber három segédedzővel dolgozik), rengeteg utazást kell összehangolni egy nagyon hosszú éven keresztül, amibe a csapat jelentős része nem kipihenve, hanem épp ellenkezőleg, nagyon fáradtan kezdett bele. A szezonkezdet már régen nem a frissességről szól, hanem előbb a kipihentetésről, majd az újbóli felépítésről. Rátgéber szerint minden azon múlik, hogy az időzítés hogyan történik, milyen csúcspontokat lehet meghatározni egy szezonban.

Az edzésnek ugyanúgy van vége, mint valamennyi kosáredzésnek, félpályáról próbálják bedobni a lányok, majd Vajda Anna és Matovics az egyik palánknál, Diana Taurasi és Penny Taylor a másiknál dobálnak legalább még 15 percet (Taurasit megverném hármasdobásban, a WNBA idei idényében 37 százalékkal dobta). A többiek nyújtanak, illetve a jeges zacskókat rögzítik a térdeiken és bokáikon.

Az edzés után az edzőnek az öltözőben még egy fontos döntést kell hoznia: milyen szerelésben lépjenek ők pályára, háromféle feneres nyakkendőt kaptak. A feladat nehéz, kiderült, nem nagyon tudják, milyen lesz a lányok meze másnap, mert még nem volt meccsük az új szerelésben.

Úton

Rátgéber szerint akár naponta is vicces Ázsiából átjárni Európába, és bár az ott Ázsia, valójában az európai rész ázsiai. Moszkvában a hideget és a gondterheltséget nem szerette, itt a meleget és a gondtalanságot szereti az edző, aki egy évre írt alá, mert másnak szerinte nincs értelme. Ezt Moszkvában tanulta meg, ahol a szezon elején, az alapozás után rúgták ki, rá pár hétre nagyon sok lövéssel kivégezték a tulajdonost.

diana-taurasi-naked 487x564

"Az komoly dolog, hogy én vagyok Taurasi európai edzője" - mondja Rátgéber, aki a női Jordannek becézett amerikai világsztárt már második klubjában edzi, ráadásul ezen a szinten a játékosok is beleszólnak, kivel képzelik el a csapatot. A rágójával egész edzésen csámcsogó Taurasi győztes típus. Az edzést tisztességgel végigcsinálja, de akkor pörög fel igazán, amikor játék vagy meccshelyzet van, így a dobóversenynél is, ahol a Pécs és a magyar válogatott korábbi játékosával, Vajda Annával van együtt, akit Rátgéber magával hozott Isztambulba.

A 4-es poszton játszó játékos a Pécsben stabil kezdő volt, itt első csere lesz, és az edző szerint leginkább rajta múlik, mennyit fog játszani. Megdöbbentő, hogy Vajda milyen izmos lett, edzője szerint négy kilót pakoltak rá, reméljük, a térde bírni fogja a terhelést.

Rátgéber eddig nem érezte a nyomást Törökországban, a nyár végén elkezdték az alapozást, de mivel férfi világbajnokság volt Isztambulban, majd női vb Csehországban, illetve az amerikaiak is csak most érkeztek meg, ezért a figyelem is most lesz nagyobb. A Szuperkupát meg kellett nyerni, meg is nyerték, ahogy a meccs másnapján megjegyezte, nem könnyen, hanem fölényesen. "Sok dolgot szeretek csinálni, de ehhez az egyhez értek".