Menekültünk előre, de elvitt a lavina

2011.06.22. 15:46
Az elmúlt hetekben Pécsen a város kedvencét, a női kosárlabdacsapatot komoly megpróbáltatások érték. Tartozásuk miatt a nemzetközi szövetség megtiltotta, hogy igazoljanak, legjobbjaik elmentek, az irányító Iványi Dalma többségi tulajdonos lett a csapatot működtető kft-ben.

A pécsi női kosárlabdacsapat rengeteg bajnokságot és kupát nyert, háromszor is bejutott Európa legjobb négy csapata közé, de évek óta alapvetően rossz gazdálkodási modellben működtették. A csapat éves költségvetése 200 millió forint körül van. A Diósgyőrből intézőnek Pécsre érkezett Rózsa Gáborból ügyvezető lett, az állandó eredménykényszer miatt addig költött, amíg tudott. Somogyi Andreával például megállapodtak két évre, de két hónap után kitették (a bíróságon visszanyerte a pénzét), az egyik, a WNBA-ben is tapasztalatot szerzett játékos 27 ezer dollárt keresett havonta.

DPECS20091027002

Páva Zsolt polgármester menteni akarta a helyzetet, és bejelentette, hogy új pécsi csapatot verbuválnak, mert a továbbiakban "a bizalom elvesztése miatt" nem dolgoznak együtt a Rózsa Gábor vezette Pécsi Női Kosárlabda Kft.-vel. Páva azzal a Göbl Gáborral kezdett tárgyalni, aki a soproni futballcsapatnak és a kisebbik női kosárcsapatnak is ügyvezetője volt, egyben a Moby Dick basszusgitárosaés a Jobbik tagja. Páva első közleményében jelezte, hogy Rátgéber László vele van, ez pedig mindig fontos, ha Pécsen a kosárlabdáról van szó.

Iványi megmenti, ahogy szokta

Páva eredeti terve szerint a város a Pécsi Nonprofit Zrt. segítségével új kft-t alapított volna, és a feljutást idén kiharcoló Autópark PVSK indulhatna az NB I.-ben, bár ezzel elveszítenék az Euroliga-indulás lehetőségét. Csak olyan céget tudtak elképzelni, amiben a város 100 százalékos tulajdonos. Jelenleg 49 százalékban a város, 51-ben a Sport Marketing és Management 2007 Kft. tulajdonolja a csapatot működtető Pécsi Női Kosárlabda Kft-t. A cég bedöntésével a játékosok – így Iványi Dalma is – elveszítették volna a pénzüket. Állítólag csak Iványinak 40-50 millió forint körüli összeggel tartozik a kft.

Csizi Péter alpolgármester szerint a város naponta más információt kapott a többségi tulajdonostól az adósság nagyságáról. A kft. a törvényi határidőre nem készítette el a 2010-es mérleget, Csizi információi szerint „könyvelési nehézségek” miatt. "A város az elmúlt évek alatt több száz millió forinttal segítette a klubot, a többségi tulajdonos mégis csaknem 300 milliós tartozást halmozott fel. Aktuális árfolyamon számolva a játékostartozások meghaladják a 149 milliót, ezen felül van még 86 millió forint banki és 24 millió forint beszállítói tartozás".

A város az elmúlt hat évben 327 millió forinttal, a városi cégek az elmúlt két évben további 64 millió forinttal segítették a csapatot.

Kell egy jelkép

A kilátástalan helyzetben szimbolikus lépésre volt szükség: megkérték a csapat irányítóját, Iványi Dalmát, legyen többségi tulajdonos a cégben. Az összefogás nyilvánvaló volt, a döntés biztosítékot jelentett a városnak: egyszerűen nem mehettek bele a keménykedésbe az egyik ikonnal szemben. "Annak érdekében, hogy mielőbb rendeződjön a profi női kosárlabda körül kialakult kaotikus helyzet, maximálisan támogatjuk Iványi Dalmát. Személye hiteles és elfogadható a városvezetés számára, így szívesen működünk együtt vele a Pécsi Női Kosárlabda Kft.-ben" – jellemezte a helyzetet az alpolgármester.

"Hosszú, 7-8 éve elkezdődött folyamat végére értünk. A főbb szponzorok visszalépése, az állandó eredménykényszer miatt menekült a csapat előre, és végül elvitt minket a lavina" – mondta Iványi, aki mostanában játékosügynökökkel tárgyal a tartozásokról, de ígéri, az igazolásokba tulajdonosként nem fog beleszólni. Neki a csapat a legfontosabb, a városnak meg ő. A tervek szerint 49 százalékban a város, 51 százalékban Iványi Dalma lenne a női csapat tulajdonosa.

Együttműködés, bizalom, feltétel

Példák tartozásra

A 2007-2008-as szezonban hét és fél hónapra leigazolt Jelena Ivezicnek havonta 6000 eurót kellett fizetni, a FIBA határozata szerint 43 ezer euróval tartoznak. Brooke Queenan 2008-2009-ben játszott Pécsen, egy évre 72 ezer dollárért írt alá, négyezer dollár járt volna neki a bajnoki címért, kétezer a kupagyőzelemért. A Pécs nem fizetett, a FIBA 40 ezer dollárt fizettet meg vele, illetve 9 ezer euró költséget. Ugyanebben a szezonban játszott a csapatnál havi 8333 eurós fizetéssel a brazil Graziane de Jésus Coelho, neki sem fizettek ki mindent, itt is veszített a FIBA előtt a Pécs.

Iványi nemcsak a csapatot, a   felelősséget is a vállára vette. "Az együttműködés helyreállítása, a bizalom visszaszerzése a legfontosabb". Tulajdonostársaival elkezdte a gazdasági stabilizálást,  igyekeznek megállapodni a tartozásokról, mert anélkül nem tudnak a nemzetközi kupában, az Euroligában indulni. A nemzetközi kosárszövetség, a FIBA döntése miatt a Pécs nem igazolhat addig, amíg nem rendezte tartozásait. Viszont amíg büntetésben vannak, addig az Euroligába sem nevezhetnek.

Páva Zsoltnak is voltak feltételei a további együttműködéshez: közösen elfogadott ügyintéző (Rózsa Gábor más szerepkörbe kerül), a múltbeli szerződések, tartozások és kifizetések teljes átvizsgálása, a Pécs által adott közpénzek szigorúbb felügyelete. Az alpolgármester szerint "mindössze három feltételt kértünk Iványi Dalmától, amelyekkel ő maga is egyetértett. Az új tulajdonosi struktúrával rendelkező Pécsi Női Kosárlabda Kft.-nek teljesen új ügyvezetés kell, a közpénzek útját és felhasználásának módját a lehető legszigorúbban fogjuk ellenőrizni, illetve alapos gazdasági átvilágítást is kezdeményezünk. Minden más kérdésben Iványi Dalmának szabad döntési joga van."

Iványi Dalma
Iványi Dalma

Iványi június 8-án jelentette be, hogy négy korábbi játékos, Graziane de Jesus Coelho, Emilija Podrug, Jela Vidacsics és Turóczi Nikolett tartozásáról is megállapodás született, első körben 20 millió forint körüli öszeget fizethettek ki. Ez a FIBA-tiltás miatt fontos lépés az Euroliga-szerepléshez.

A csapat a szezon végén elveszítette a pécsi születésű és nevelésű Fegyverneky Zsófiát, aki a fiatal, honosított Sara Krjniccsel a rivális Sopronba igazolt, de elhagyta a csapatot Nagy-Bujdosó Nóra is, és a Fenerbache után Prágába igazoló Vajda Annát sem tudták visszacsábítani, pedig sok szó esett róla; ő Salamancába ment.

Nem fogadták el a Pécs jelentkezését

"Óriási segítséget nyújtottunk eddig is azzal, hogy évek óta kezességet vállaltunk a Pécsért" – mondja Sterbenz Tamás, a Magyar Kosárlabda Szövetség főtitkára. Döntésüknek van veszélye: ha a Pécs nem rendezi a tartozásokat, akkor az MKOSZ-t sújthatja a nemzetközi szövetség a tartozások kifizetésével.

A vezetőség a június 15-éig meghosszabbított határidő lejártával sem fogadta el a Pécs jelentkezését a nemzetközi kupákra, de azzal a kéréssel fordult a FIBA-hoz, hogy a nevezések elbírálását tolja ki június 30-ig. A Pécs az utóbbi napokban sokat tett az adósságok törlesztéséért, ha haladékot kap, a jelzett időpontig teljesítheti a feltételeket.

Az MKOSZ tanult az esetből: a következő szezontól a nevezéshez minden csapatnak költségvetési tervet kell leadnia, beszámolót az előző évről, valamint minden játékengedélyhez csatolni kell a játékos szerződését is.