Sosem volt még ilyen erős a férfi kosár-Eb

2011.08.31. 11:59
Szerdán Litvánia hat városában megkezdődik a 37. férfi kosárlabda Európa-bajnokság. A balti állam 1939 után ad megint otthont az eseménynek, a sorozat történetében először vesz részt 24 csapat a fináléban, az első kettő garantáltan ott lesz a londoni olimpián.

Az NBA lockoutja miatt hihetetlenül erős mezőny gyűlt össze. A torna esélyese a címvédő spanyol válogatott, amely hat Észak-Amerikában szereplő játékossal érkezik: a címvédő Dallasból érkező Rudy Fernández mellett Pau Gasol (Los Angeles Lakers), Ricky Rubio (Minnesota), José Calderón (Toronto), Marc Gasol (Memphis), Serge Ibaka (Oklahoma) is jön. A többiek is nagyszerű játékosok, ketten a Barcelona, ketten a Real Madrid keretében vannak.

A spanyolok mellett a legutóbb második szerbek, valamint a görögök, szlovénok, franciák, törökök, az oroszok és talán a házigazda litvánok szólhatnak bele a dobogóért folyó csatába, de nagy meglepetés kellene, hogy ne történjen címvédés.

Az Eb-re nevezett 288 játékos közül legtöbben a spanyol bajnokságból érkeznek, összesen 41 kosaras szerepel Európa legerősebb bajnokságában. Bőven lesznek NBA-sztárok is. Huszonnyolcan játszanak a tengerentúlon, olyan hírességeknek lehet szurkolni, mint a címvédő Dallas német játékosának, Dirk Nowitzkinek, vagy a franciáknál Joakim Noah-nak (Chicago) és Tony Parkernek (San Antonio). Mellettük a legismertebb észak-amerikai légiósok a török Hidayet Türkoglu (Orlando), az olasz Andrea Bragnani (Toronto), a grúz Zaza Pacsulija (Atlanta), és a brit Luol Deng (Chicago).

A FIBA 2010-ben, az isztambuli kongresszuson határozott úgy, hogy az eddigi 16-ről 24 csapatosra bővíti a mezőnyt. Ezzel a döntéssel a magyar válogatott is lehetőséget kapott, hogy 1999 után újra ott legyen a legjobbak között, de a csapat a finnek és a portugálokkal szembeni pótselejtezőben csúnyán elbukott.

A részvevőket négy hatfős csoportba osztották, csoportonként három jut tovább. A középdöntőben két hatos csoport következik, itt már csak három fordulót rendeznek, vagyis mindenki viszi magával az elsőkörös eredményét. A középdöntő nyolc továbbjutója már egyenes kiesés rendszerben folytatja.

Az erős mezőny mellett minden bizonnyal a helyszínekre sem lehet majd panasz. A hat csarnok közül a legrégebbit 2004-ben nyitották meg, a tornára két vadonatújat építettek, egyet teljesen felújítottak. A legszűkebb a klaipedai Svyturio Arena, ott 5400-an férnek el, a döntőt pedig Kaunasban, a Zalgiris Arenában rendezik, ahol több mint 17 ezren szurkolhatnak. Az első játéknapon mind a 24 válogatott parkettre lép, a nyitómeccset Spanyolország és Lengyelország játssza.

A SPORT TV a csoportküzdelmek legjobb mérkőzéseit, az egyenes kieséses szakaszból minden meccset közvetít.