I. Hanga, Magyarország királya

2012.04.12. 21:31

Terjedelmes cikkben emlékezik meg a spanyol kosárlabdaliga (ACB) honlapja Hanga Ádám pályafutásáról, a Manresa-játékost sikerei és népszerűsége miatt Magyarország királyának nevezi a cikk.

Hanga a hétvégén nyújtotta eddigi legjobb teljesítményét a spanyol csapatban, a Málaga elleni bajnokin 21 pontot dobott. A kosaras nyáron igazolt a Manresaba, miután draftolta az NBA-s San Antonio Spurs. Hanga Székesfehérváron lett az egyik legjobb, jelenleg legmagasabbra értékelt magyar kosaras. A spanyol cikkíró ebből vezeti le, ha Székesfehérvár a Királyok városa, akkor Hanga is király - igaz, koronázatlan - a sportágában.

Felidézik, hogy Hanga hatéves korában kezdett kosarazni, az első jelentős állomás a pályafutásában a 2005-ös U16 B-csoportos Európa-bajnokság volt. Az Albacompban töltött hat év során mutatói évről-évre javultak, a három poszton is bevethető, a csapat kulcsjátékosává vált, közben a magyar All Star-gálán is a legjobbnak választották. Idézik a Debrecen spanyol edzőjét, Raúl Jimenez is a legjobb magyar játékosnak tarjta Hangát.

Hanga az NBA-draft után lett közismert Magyarországon, és ennek köszönhető az is, hogy az egyik magyar sportcsatorna megvette az ACB közvetítési jogait. A cikk szerint kis túlzással tízmilló szempár követi a Manresa-játékosának minden mozdulatát.

„Fejlődésnek indult nálunk a kosárlabda. Van egy erős válogatottunk egy jó edzővel, és már egy csapatunk (Szolnoki Olaj) is, amelyik az Eurochallenge Final Fourjába jutott." - mondta Hanga, aki úgy vélte, némi szerepe neki is lehet a fejlődésben. „Itt is érzem, hogy Magyarországot képviselem, jólesik, amikor jönnek megnézni, vagy felhívnak egy-egy jó meccsem - mint például a málagai - után, hogy gratuláljanak."

A kosaras úgy gondolja, egy évet még biztosan lehúz a Manresában, mielőtt teljesülhetnek NBA-s álmai. „Jobb játékossá akarok válni, azt hiszem, ez a szezon volt az első lépés, hogy elérhessem ezt a célt, a következőben még egy szintet akarok lépni."