Parker kosaráról sokáig beszélnek még

2013.06.07. 09:39
A Spurs nagy hármasa összeállt, és ez elég volt ahhoz, hogy a texasi csapat előnybe kerüljön a Miami Heattel szemben az NBA-nagydöntő első mérkőzésén.

Idejében eresztette-e el a labdát a San Antonio Spurs rutinos kosarasa, Tony Parker az NBA-döntő első mérkőzésén péntek hajnalban? Ez volt a legnagyobb kérdés a meccs után, amit 92-88-ra nyert meg a Spurs a Miami Heat ellen, amivel előnybe került a négy győzelemig tartó párharcban.

Egy végig kiélezett  és izgalmas meccs legvégén 90-88-ra vezetett a vendég Spurs, amikor Parker vezette a támadást. Betört a heatesek között, majd szembetalálta magát LeBron Jamesszel, aztán elcsúszott, de még ekkor sem vesztette el a labdát, hanem feltápászkodott, és LeBron mellől elengedte a labdát, mielőtt még lejárt volna a Spurs ideje. Öt másodperccel a meccs vége előtt négypontos volt a texasiak előnye, a bírók pedig visszanézték, időben engedte-e el Parker a labdát.

Tony Parker incredible clutch shot at end of Heat-Spurs Game 1

„Nagy szerencsénk volt, úgy tűnt, hogy Parker többször is elvesztette a labdát, de végig ragadt hozzá, újra és újra visszaszerezte. Felkelt és bedobta, nagy megmozdulás volt, de kellett hozzá a szerencse" - mondta a meccs után a Spurs-edző Gregg Popovich.

A kosár érvényes volt, az eredmény pedig nem változott, a Spurs egy olyan mérkőzést nyert meg, melynek utolsó negyedét 23-16-ra nyerte, miközben egyszer sem adta el a labdát. Az egész meccsen összesen egyébként négy turnoverje volt a Spursnek, melyben a nagy hámas, Parker, Duncan és Gínobili hozta, amit vártak tőlük.

„Teljesen mindegy, minek neveznek minket. Öregnek, veteránnak, mindig ott vagyunk a szeren" - hangsúlyozta a 37 éves Duncan a győzelem után.

A másik oldalon LeBron James tripla duplája sem volt elég, a tavalyi döntő legjobbjának válaszott sztárnak tizennyolc pont, tizenyolc lepattanó és tíz assziszt volt a mérlege, de a zárónegyedben tőle és Wade-től is elmaradt a jó teljesítmény.

„A Spurs már csak ilyen. A védelemben és támadásban is olyan helyzetbe tudnak hozni, ami egyáltalán nem fekszik a csapatnak, és csak arra várnak, hogy hibázzunk" - értékelt LeBron James, aki csütörtökön még a bosszúról beszélt. A sztár nehezen élte meg 2007-ben, hogy a Cleveland Caveliers játékosaként pont a Spurs ellen buktak a döntőben.

A következő mérkőzést vasárnap éjszaka játsszák majd a csapatok.

NBA-döntő, eredmény

Miami Heat-San Antonio Spurs 88-92 (24-23, 28-26, 20-20, 16-23)

---------------------------------------------------------------
legjobb dobók: James 18, Wade 17, Bosh 13, Allen 13, illetve Parker 21, Duncan 20, Ginobili 13, Green 12, Leonard 10