Balhék után csúcskosár: indul a vb

2014.08.29. 21:40
Az amerikaiak tartalékosan is erősek, jöhet a spanyol kosarasok nagy esélye hazai pályán.

Szombaton kezdődik a kosárlabda-világbajnokság Spanyolországban, amit elég nagy viharok előztek meg Amerikában, az olimpiákhoz hasonlóan most is az NBA-szerepeltetése miatt állt a bál.

Paul George horrorsérülése után hangoskodott néhány klubtulajdonos, hogy ingyen kell elengedniük a legjobbjaikat, és még pénzt sem kapnak, raádásul sztárjaik még meg is sérülhetnek. Aztán a sorra mondták le az amerikai játékosok a tornát, a Clevelandbe igazolt Kevin Love, az MVP Kevint Durant, valamint Blake Griffin, Marcus Aldridge is visszalépett a szerepléstől.

De nem csak az amerikaiaknál hiányzik majd nagy név, az argentin csapatnak a legnagyobb sztárt, Manu Ginobilit kell nélkülöznie, a Spurs egy sérülés miatt nem engedte el.

A szintén spursos Tony Parker sem lép pályára a francia válogatottban, ő nagyon elfáradt a bajnoki címet érő menetelésben, és az is régen eldőlt már, hogy a bullsos Joakim Noah sem fog játszani. De a franciák, mint Európa-bajnokokat, valószínűleg így se lesznek rosszak, Nicolas Batum és Boris Diaw lehetnek a kulcsjátékosok. 

Túlzás tehát azt állítani, hogy nem lesznek sztárok a spanyol világbajnokságon. Az amerikaiak még  a vb-t megelőző vihar után is nagyon erősek, Stephen Curry, Anthony Davis, James Harden, Derrick Rose és Kyrie Irving is ott van a keretben. 

Az viszont nincs kizárva, hogy ez lesz az utolsó világbajnokság, ahol az Egyesült Államok ilyen csapatot állít fel, mert az NBA-tulajok nyomására az ősszel változás lehet, az NBA és a FIBA kapcsolatában, ami azt is eredményezheti, hogy a nagy neveket nem engedik majd el jövőben. Egy arany azért most még összejöhet. 

A legnagyobb ellenfél most is a világranglistán második spanyol válogatott lesz, akiket két éve Londonban vertek az olimpiai döntőben, az utolsó negyedben sikerült kiharcolni a győzelmet. 

A spanyoloknál most sem hiányzik a nagy NBA-s hármas, Marc Gasol, Pau Gasol és Serge Ibaka, és mellettük még ott van Ruby Fernandez, Jose Calderon, valamint Ricky Rubio, akin rengeteg múlhat, csak ne vállaljon el túl sok dobást. Fizikálisan is felvehetik majd a küzdelmet az amerikaiakkal, na meg a hazai közönség is sokat segíthet majd a csapatnak. Az is motiválhatja őket, hogy sokuknak ez lesz az utolsó világbajnoksága ebből a generációból. 

Az argentinoktól ugyan hiányzik Ginobili, de Luis Scola, Pablo Prigoni és Andres Nocioni hozza a tapasztalatot, a csoportukból várhatóan ők is simán továbbmennek majd, az elődöntős szereplés már kérdéses lehet, ha a csoportban nem szerepelnek jól, akkor az egyenes kieséses szakaszban nagyon kemény ellenfelek jöhetnek. A litvánokat sosem szabad leírni, ezt már több világbajnokságon és olimpián is megmutatták, igaz Linas Kleiza most sérülés miatt hiányzik. 

A világranglistán ötödik görögöknél a fiatal tehetség Giannis Antetokounmpónak nagyon jól sikerült az első szezonja az NBA-ben, a világbajnokság lesz az első nemzetközi tornája, rá építhetnek majd a görögök. 

Szombaton már elkezdődnek a kosárlabda-világbajnokság, az amerikaiak a finnek ellen kezdenek, lesz egy francia-brazil, ami érdekes lehet, a spanyolok pedig Irán ellen lépnek pályára.