Piroska
-1 °C
5 °C

Amerikába került a 230 centis Bobróczky Róbert, rá is csodálkoztak

2016.12.09. 18:01

Az amerikai középiskolás sporttal és középiskolás játékosok toborzásával foglalkozó MaxPreps oldal is kiszúrta az aradi szülésű Bobróczky Róbertet, aki nemrég országot váltott, és az Ohio Spire akadémiáján kezdett el kosarazni. 

Bobróczkyról mi is írtunk három évvel ezelőtt, akkor, tizenhárom évesen már 213 centi magas volt, és ha lehet hinni a MaxPreps adatainak, most már 230 centiméteres, vagyis magasabb mindenkinél az NBA-ben. 

A romániai magyar kosaras 2015-ben Rómába került, ahol tésztakúrára fogták, mert a magassága egészen kivételes, de szüksége lenne nem kevés izomra is. Ebben az Ohio állambeli akadémián is segíthetnek most, az intézményben minden adott hozott: amerikai viszonylatban is nagyon jól fel vannak szerelve, és az edzői stábbal sincs gond. 

Úgy került Amerikába, hogy láttak róla egy összeállítást a Youtube-on, ezután felvették a családdal a kapcsolatot, akiket sikerült meggyőzni, hogy jó helyre kerülhet a fiuk, úgyhogy három hónapja az akadémián készül. Egyelőre még nem mutatkozott be az első csapatban. 

Az akadémiája egyik vezetője, Bobby Bossman azt mondta a tizenhat éves kosarasról, hogy középtávról jól dob, és hárompontosakban is lehet rá számítani.

Jó kezei vannak, jól passzol, elég magas, de megvannak az adottságai és a játékintelligenciája is, hogy egy nap profi legyen. Rengeteg van még benne, és amiért igazán különlegessé teszi, az a munkamorálja, ez különbözteti meg a többiektől.

Bobróczky a lapnak arról beszélt, hogy elsősorban a játék ritmusához, valamint az egy az egy elleni párharcokhoz kell hozzászoknia, és a legfontosabb célja, hogy fejlessze a testét, a kedvenc kosarasa pedig a Dallas Mavericksben játszó német, Dirk Nowitzki. 

Bossmanék is tudják, hogy kell még dolgozni Bobróczky lábmunkáján és az állóképességén, ezért heti négyszer vesz részt olyan edzésen, amiken elsősorban az erejét és a kondícióját fejlesztik. Súlyzós edzésekre fogták, heti háromszor medencés edzéseket is kap, hogy az összes izomcsoportját megmozgassák.

Fotó: MaxPreps

A táplálkozására is nagyon figyelniük kell, napi három főétkezése mellett táplálékkiegészítőket és fehérje turmixokat kap, a legfontosabb, hogy megfelelő kalóriabevitel meglegyen. De figyelnek a mentális állapotára is, mert heti kétszer jár sportpszichológushoz, az ilyesmi alapvető része a felkészítésnek az akadémián.

Bossman szerint egyáltalán nincs kizárva, hogy Bobróczky majd az egyetemi bajnokságban folytassa, mert az adottságai mellett a tanulmányi átlaga is kifejezetten jó. 

Apja, Bobróczky Zsigmond is kosaras volt, a román első osztályban játszott, lelkes és csupaszív játéka miatt mindenhol szerették.

A MaxPreps anyagát több nagy amerikai sportoldal, köztük a CBS is kiszúrta, ők az Instagram oldalukon hüledeztek a játékos magasságán.