Currybe fojtotta a triplákat a Raptors, tönk szélén a GSW az NBA-döntőben

2019.06.08. 13:41

A Toronto Raptors pénteken ismét győzni tudott a címvédő Golden State Warriors otthonában, és ezzel már 3-1-re vezet az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjében. A kanadai csapat legjobbja ismét Kawhi Leonard volt, aki ezúttal 36 pontot szerzett, míg a GSW csapatában a döntő előző mérkőzésén 47 pontot dobó Stephen Curryt ezúttal 27 ponton tartotta a Raptors borzasztóan szoros védekezése.

Különösen az első félidőben volt hihetetlen nyomás alatt Curry, aki az első két negyedben összesen 8 pontot szerzett.

Nyilvánvaló, hogy a Raptors szakmai stábja szerint ezen a találkozón a korábban szabadabban hagyott Curry teljes kikapcsolása jelentette a siker titkát, és a terv a jelek szerint fényesen bevált. Mindez nemcsak Curry első félidőben szerzett 8 pontjából látszik, de abból is, hogy eközben egyetlen hárompontos kísérlete sem volt sikeres a GSW szupersztárjának, aki a nagyszünet előtt ötször próbálkozott triplával. A meccs második felében már csak négyszer, ebből kétszer sikerrel, így a liga történetének valószínűleg legjobb tripladobója mindössze hat pontott szerzett a csapatának kilenc kísérletből, ami a tőle megszokott arány fordítottja nagyjából.

Ezzel szemben Kawhi Leonard ismét csúcsformában teljesített, a Toronto sztárja 36 pontot szerezve a mezőny legjobbja volt, miként a 12 megszerzett lepattanójával is. Leonard a pontjainak közel felét a meccset eldöntő harmadik negyedben szerezte, amiben a félidőben még szolíd, 42-46-os hátrányban álló vendégek 37 pontot dobtak, 16 ponttal többet, mint a negyedben 21-ig jutó Warriors, így az utolsó, negyedik negyedet már 12 pontos Raptors-vezetésnél kezdték meg a csapatok.

Leonard mellett a padról beszálló Ibaka 20 pontja tett még sokat hozzá a Raptors sikeréhez, míg a túloldalon Kevin Durant továbbra sem lépett pályára sérülése miatt, ugyanakkor legalább Klay Thompson    visszatérhetett a csapatba  a negyedik meccsen.

A párharc a döntő ötödik meccsével folytatódik Torontóban magyar idő szerint kedd hajnalban. A Raptors egy győzelemmel lezárhatja az egyik csapat által megnyert négy meccsig tartó nagydöntőt, míg a Warriorsnak mostantól minden egyes hátra levő találkozót meg kell nyernie a fordításhoz, ami ilyen hátrányból (1-3) eddig csak egyetlen csapatnak sikerült az NBA történetében. A GSW egyébként abban a döntőben is ott volt, ám ebből túl sok erőt nem meríthetnek Curryék, mivel a 2016-os döntőben ellenük fordított három zsinórban nyert meccsel a LeBron James vezette Cleveland Caveliers.

A döntő negyedik mérkőzésének összefoglalója:

Eredmény, döntő, 4. mérkőzés:

  • Golden State Warriors-Toronto Raptors 92-105

A négy győzelemig tartó párharc állása: 3-1 a Toronto javára