Kukában landolt milliárdok, ezek az NBA legbotrányosabb szerződései

GettyImages-1309855071
2021.11.14. 09:10
Idén nyáron írt alá hatalmas összegről szóló új szerződést az észak-amerikai kosárlabdaligában (NBA) szereplő Denver Nuggets fiatal játékosával, Michael Porter Jr.-ral. Alapesetben ezzel az üzlettel semmi gond nem lenne, viszont a 23 éves magas ember az idei alapszakaszban minden eddiginél gyengébben teljesít, amin sérülékenysége sem segít. Így könnyen előfordulhat, hogy a Denver története legrosszabb szerződését kötötte játékosával. Ennek apropóján néztünk utána, hogy kik birtokolják a liga történetének legborzasztóbb szerződéseit, amelyekkel a csapatok súlyos dollármilliókat dobnak ki az ablakon.

Michael Porter Jr.-t 2018-ban draftolta a Denver Nuggets az első kör 14. helyén. A három évvel ezelőtti játékosbörzén a magas embert még az első választások közé várták. Sőt,több szakember szerint képességei alapján akár az első választás is lehetett volna, de rendkívüli sérülékenysége miatt óvatosságra intették a csapatokat a játékost illetően. Így történhetett meg, hogy „mindössze” a 14. helyen vette le a listáról a coloradói csapat. Nem voltak alaptalanok a játékosmegfigyelők aggodalmai, Porter Jr. az újoncszezonját teljes egészében kénytelen volt kihagyni hátsérülése miatt. 

A 2020/21-es szezonban a fiatal kosárlabdázó már 61 mérkőzést játszott az alapszakaszban, ahol 19 pontot átlagolt meccsenként, egészen kiváló dobószázalékokkal. Porter Jr. a csapata egyik húzóemberévé vált a tavalyi MVP, Nikola Jokics mellett, így az idei holtszezonban ötéves szerződéshosszabbítási ajánlatot tett elé csapata, ami garantáltan legalább 172 millió dollárt jelent számára, de különböző kritériumok teljesülése esetén az összeg 200 millió dollár fölé is kúszhat. Természetesen megköttetett az üzlet, így egészen a 2026/27-es szezon végéig legalább évi 30 millió dollárt tehet zsebre a játékos, függetlenül a teljesítményétől. Egyelőre finoman szólva sem váltja be a hozzá fűzött reményeket, pályafutása legrosszabb számait produkálja, meccsenként 9 dobott ponttal.

Dobószázalékai is meredeken visszaestek, mezőnyből 35% körül céloz pontosan, míg triplái 22%-a esik csak be a gyűrűbe. A pályán mutatott hozzáállása sem tükrözi egyelőre a belé fektetett dollármilliókat, továbbá újra előjöttek nála a sérülések, amik hátráltathatják pályafutását. Így könnyen elképzelhető, hogy a Denver Nuggets története egyik legrosszabb üzletét kötötte Porter Jr.-ral, ami hosszú évekig súlyosan terhelheti a pénztárcájukat. 

A liga egyik legszerencsétlenebb játékosa

Ha létezik szerencsétlen játékos a ligában, akkor John Wall mindenképpen joggal pályázhat erre a címre. A jelenleg 31 éves irányítót még 2010-ben, az első kör első helyén draftolta a Washington Wizards, korosztálya egyik legígéretesebb tehetségeként. Pályafutását rendre hátráltatták sérülések, szinte alig volt szezon, mikor képességeihez mérve a legmagasabb szinten, egészségesen tudott játszani. Akkori csapatával, a Washington Wizardsszal 2018-ban lejárt szerződése után kötött egy hatalmas, négy évre szóló kontraktust, ami nem kevesebb mint 171 millió dollárt foglal magában.

A megállapodás az utolsó fillérig garantált pénzt jelent az irányító számára. 

Azzal viszont vélhetően senki nem számolt a szerződés véglegesítésének pillanatában, hogy ezután olyan szerencsétlen sérüléshullám fogja sújtani az irányítót, hogy a frissen aláírt üzlet a liga történetének egyik legrosszabb szerződésévé válik rövid időn belül. Történt ugyanis, hogy 2018 decemberében szűnni nem akaró bokafájdalomra panaszkodott az irányító, így szakemberhez fordult, akivel arra jutottak, hogy a legjobb megoldás a műtét lenne. Az operáció 6-8 hónapra kényszerítette partvonalon túlra a játékost. Néhány hónappal a műtét után Wall az otthonában lábadozott, amikor a fürdőszobájában egy szerencsétlen mozdulat után elcsúszott, és elszakadt az Achilles-ina. Ezzel a sérüléssel az egész 2019/20-as szezont kénytelen volt kihagyni, mialatt 38 millió dollárt utalt neki csapata. 

2020 nyarán cserélték el a Houston Rockets csapatához, az ellenérték a szintén hatalmas szerződéssel rendelkező Russell Westbrook volt. Wall fizetése a 2020/21-es szezonban 41 millió dollár volt, idén 44 millió dollárt köteles neki utalni a csapata. Houstonban sem kerülték el a sérülések, a tavalyi szezonban combizomsérüléssel küzdött sokáig. Jelenleg közös megállapodás értelmében nem játszik, hogy minél könnyebben új csapatot tudjanak találni az irányítónak.

Nem lesz egyszerű, mivel Wall garantált fizetése a 22/23-as szezonban 47 millió dollár.

A játékos, aki évi 35 millió dollárért sem hajlandó edzésbe állni

Az idei holtszezon legtöbb hírét a Philadelphia 76ers irányítója, Ben Simmons szolgáltatta a kosárlabdavilágnak. Az ausztrál játékost 2016-ban a játékosbörze első helyén választotta a Philadelphia, azonban újoncszezonját egyből teljes egészében kihagyni kényszerült sérülése miatt. Ennek ellenére a következő idényben – máig vitatott létjogosultsággal – elnyerte a szezon legjobb újoncának járó díjat profi pályafutása második NBA-idényében. Eddig nem is volt probléma az irányító karrierjével, a nagyobb gondok a tavalyi rájátszás alatt kezdtek kibontakozni.

Az Atlanta Hawks elleni kiesést a philadelphiai publikum egy emberként Simmons nyakába varrta, nem indokolatlanul. A történtek után Simmons kijelentette, hogy nem hajlandó többet a 76ers mezében pályára lépni, és haladéktalanul cseréljék el a csapattól. Más kérdés, hogy Simmons jelenlegi csereértéke a nullával egyenlő, így csapatának sincs könnyű dolga úgy továbbadni játékosát, hogy igazi ellenértéket is kapjon cserébe. 

Simmons tovább nehezítette saját maga és csapata helyzetét is, mikor se az edzőtáborban, se a szezon előtti összetartáson nem tette tiszteletét, amire reagálva a vezetőség egy ideig vissza is tartotta fizetésének második 25 százalékát. Egyébként a szerződése értelmében Simmons idén garantáltan 33 millió dollárt vághat zsebre gyakorlatilag a semmiért, míg a következő szezonokban ez a szám rendre csak növekedni fog, 

2024/25-ben már garantált 40 millió dollár fogja ütni az irányító markát.

Kérdés, melyik csapat lesz hajlandó átvenni ezt a hatalmas szerződést egy közel sem kiszámítható játékosért cserébe. 

Az említett sztárokon kívül még több csapat is küzd haszontalanná vált játékosai hatalmas fizetésének kifizetésével. Említhetnénk jelen esetben a Brooklyn Nets sztárját, Kyrie Irvinget, aki oltatlansága miatt nem léphet pályára a ligában, de az idei szezonra érvényes szűk 35 millió dollárját ő is az utolsó centig meg fogja kapni. A Charlotte Hornets tavaly kötött indokolatlanul nagy szerződést Gordon Haywarddal, a kontraktus négy évre szól, és garantált 120 millió dollárt foglal magában, ami az eddigiek alapján közel sem tűnik jó befektetésnek Michael Jordan csapata számára. 

Említésre méltó még Kevin Love bődületes fizetése, amivel a Cleveland Cavaliers számláját rövidíti meg évről évre. A 2016-ban még a csapattal bajnoki címet nyerő magas ember már közel sem üti meg régi formáját, azonban évente még így is legalább 30 millió dollárt utalnak neki. A 33 éves játékos munkamoráljával is akadtak problémák az elmúlt időkben, érdemes csak az alábbi videón megtekinteni a játékhoz való hozzáállását. 

 (Borítókép: Getty Images)