Egyik pillanatról a másikra történt karácsonyi csoda a pályán

GettyImages-1075163992
2021.12.25. 17:44
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) minden évben karácsonykor ünnepi köntösbe öltözik és évtizedek óta karácsony első napján kiemelt rangadókkal ajándékozza meg a sportág szerelmeseit.

Több tucat olyan találkozót rendeztek már december 25-én a világ legerősebb ligájában, ami legendássá nőtte ki magát a kosárlabda történetében. Sorozatunk első részében már kiemeltünk három emlékezetes mérkőzést, ezt a sort folytatjuk további három olyan találkozóval, amit sosem felejt a sportvilág. 

Összeállításunkban szerepet kap egy olyan mérkőzés, ami mára már legendássá vált évtizedes rivalizálást robbantott ki, vagy említhetnénk azt a karácsonyi találkozót, ahol az akkor még csak 18 éves LeBron James nevét még az az ember is megismerte, aki nem különösebben rajong a kosárlabdáért. 

New York Knicks–Chicago Bulls, 1986

A mérkőzés, ami után az NBA történetének ezidáig egyik legismertebb rivalizálása kezdődött a Knicks és a Bulls között, és ami évekre meghatározta a keleti konferenciát. 1986 karácsonya volt az első alkalom, hogy az 1984-es draft legnagyobb sztárja, Michael Jordan és a 85-ös játékosbörze első választottja, Patrick Ewing pályára lépjen egymás ellen a „nagy színpadon”. 

Természetesen ezúttal is telt ház fogadta a csapatokat New York legendás arénájában, a Madison Square Gardenben. A hazai Knicks finoman szólva sem érkezett jó formában az ünnepi találkozóra, hét győzelem mellett 21 alkalommal szenvedett vereséget az alapszakaszban a feldobás pillanatáig. A vendég Chicago Bulls kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott a korábbiaknak, Michael Jordan vezetésével 13 győzelem mellett ugyanennyi alkalommal maradt alul aktuális riválisával szemben. 

Az egész mérkőzés során fej fej mellett haladtak a csapatok, olyannyira szoros volt az állás, hogy a győztes kiléte az utolsó másodpercben dőlt el. Történt ugyanis, hogy mindössze hat másodperccel a vége előtt egypontos vendég előnynél a győzelemért támadott a Knicks, de az utolsó, győztesnek szánt dobás még a gyűrűt sem találta el. 

Itt érkezett Patrick Ewing, aki kiváló reflexekkel kapta le a lepattanót és helyezte vissza a gyűrűbe a labdát éppen a dudaszó pillanatában, beállítva a 86–85-ös végeredményt. 

Igaz, hogy az első Jordan–Ewing csatát utóbbi klasszis nyerte, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a későbbi években Jordan több alkalommal is Ewing és a Knicks felé kerekedett. 

Orlando Magic–Cleveland Cavaliers, 2003

Nagyon kevés olyan játékos volt a mai napig az NBA történetében, akinek bemutatkozását annyira várták a ligában, mint LeBron James debütálását. A 2003-as játékosbörze első választásával a korosztálya legnagyobb tehetségének számon tartott James hatalmas várakozás után megérkezett a ligába. December 25-én alkotta pályafutása első, egyik legmaradandóbb teljesítményét az Orlando Magic ellen. 

Szűk fél év után teltek meg újra a T.D. Waterhouse Centre lelátói, miután azt megelőzően legutóbb júliusban adták el az összes jegyet egy kosárlabda-mérkőzésre Orlandóban. Érdekesség, hogy az a találkozó is LeBron Jameshez köthető, az akkor még 18 éves tehetség éppen ebben az arénában mutatkozott be a profik között. 

A találkozót a várakozásoknak megfelelően kiváló formában kezdte a tinédzser LeBron James, már az első negyedben 14 pontot dobott, hét kísérletéből ötször sikeresen célozva. Végig rendkívül szorosan alakult a mérkőzés, ami végül 97–97-es állásnál hosszabbításba torkollott. A ráadás perceit már a hazaiak bírták jobban, és elsősorban Tracy McGradynak köszönhetően nyerték meg a mérkőzést 113–101-re. Az Orlando dobógépe 41 pontig jutott, azonban a mérkőzés után a 34 egységgel záró LeBron Jamest méltatta. 

Nem létezik, hogy 18 éves legyen ez a srác. Egyszerűen képtelenség. Ha ugyanilyen keményen folytatja a munkát és éhes marad a győzelemre, annak nagyon ijesztő vége lehet. Minden adott hozzá, hogy hatalmas játékos legyen belőle

– ismerte el a riportereknek McGrady a fiatal LeBron James tehetségét. Nem tévedett, a mai napra LeBron James a sportág történetének egyik legkiválóbb játékosává nőtte ki magát. 

Boston Celtics–Philadelphia 76ers, 2018

Mindössze három évet kell visszautaznunk az időben, hogy egy olyan emlékezetes karácsonyi találkozóra bukkanjunk, amit nyugodt szívvel sorolhatunk a legendás találkozók közé. 2018 karácsonyán kettő keleti élcsapat lépett parkettre. A Kyrie Irving fémjelezte Boston Celtics fogadta a Philadelphia 76erset. A vendégeknél akkoriban még olyan sztárok játszottak Joel Embiid mellett, mint Jimmy Butler, vagy említhetnénk Ben Simmonst is, akinek még annak idején nem volt terhére a kosárlabda űzése. 

Rákanyarodva a mérkőzésre, mindkét csapat kiváló formában érkezett meg a TD Gardenbe. A hazaiak 19 győzelem mellett 13 alkalommal szenvedtek vereséget, míg a vendégek közel hasonló mutatóval, 22 sikerrel és 12 vereséggel álltak karácsony első napján. A találkozó mindvégig rendkívül szorosan alakult, mindössze két alkalommal kúszott tíz pont felé a hazaiak előnye, de rendre hamar visszazárkózott a Philadelphia. Ezért sem volt különösebb meglepetés, hogy ez a találkozó is hosszabbításban dől el. 

Végül a túlórában Kyrie Irving klasszisa döntött, aki egymás után két triplát értékesített kulcspillanatban és zárta le a mérkőzést, a vége 121–114. A 40 ponttal záró irányító a találkozó után szűkszavúan csak annyit mondott a riportereknek, hogy reggel még ajándékokat bontogatott a családjával, aztán eljött kicsit dolgozni. 

Szuper mulatság volt

– tette hozzá Irving. 

Az idei ünnepi menetrend december 25-én, magyar idő szerint 18 órakor kezdődik a New York Knicks–Atlanta Hawks találkozóval. 

További karácsonyi mérkőzések: Milwaukee Bucks–Boston Celtics, Phoenix Suns–Golden State Warriors, Los Angeles Lakers–Brooklyn Nets, Utah Jazz–Dallas Mavericks.

(Borítókép: Getty Images)