Van egy ember, aki simán kidobna 47 millió dollárt az ablakon

GettyImages-1257406027
2023.05.23. 10:21
Percekkel azok után, hogy a Denver Nuggetstől elszenvedett 113–111-es vereséggel a Los Angeles Lakers elvesztette az NBA Nyugati főcsoportjának döntőjét, LeBron James, minden idők egyik legnagyobb kosarasa életében először lebegtette meg küszöbön álló visszavonulását. Az NBA történetének abszolút pontrekordere a 39. életévét tapossa, huszadik szezonját fejezte be a kedd hajnali kieséssel, és hiába vár rá 47 millió dolláros fizetés a 2023–2024-es évadban, ha nincs kedve folytatni, akkor bedobja a törülközőt.

Az ember hajlamos azt hinni, hogy LeBron Jamesen nem fog az idő. Hétfő hajnalban élete 282. playoffmeccsét játszotta (abszolút NBA-rekord) a 38 éves legenda, és a negyedik ikszhez közeledve is 40 pontot, 10 lepattant, 9 gólpasszt, 2 labdaszerzést tett le az asztalra 15/25-ös kiváló mezőnymutatóval, úgy, hogy egyetlen másodpercet sem pihent, 48 percet töltött a parketten.

Könnyen lehet, hogy élete utolsó hivatalos mérkőzésén.

Mert bizony a vereség után, ami azt jelentette, hogy a Denver Nuggets 4–0-s összesítéssel kisöpörte a Lakerst a Nyugati főcsoport döntőjéből, James fölöttébb talányos nyilatkozatot tett, amelyet szó szerint idézünk:

Azt hiszem, rendben volt (mármint a szezon – a szerk.). Azt persze nem szeretném mondani, hogy sikeres idény volt, mert pályafutásomnak ebben a szakaszában engem már csak a bajnoki cím érdekel. Tudják, engem az már nem dob fel, hogy bejutottunk a konferenciadöntőbe. Ezt már sokszor megcsináltam, ezen már rég túl vagyok. És nem tölt el túl nagy örömmel, hogy az NBA döntőjét nélkülünk vívják. De majd meglátjuk. Meglátjuk. Meglátjuk, mit hoz a jövő. Nem tudom. Nem tudom. Sok mindent át kell gondolnom, hogy őszinte legyek. Mármint hogy milyen helye lesz még a kosárlabdának az én életemben. 

Na mármost, Jamesnek még egy évig él a szerződése a Lakersnél, a következő szezonban 47 millió dollárt keresne, sőt még van opciója egy további, 50 milliót érő idényre. Ha most visszavonul, minimum 47 millió, de az is lehet, hogy 97 millió dollárt hagy az asztalon. Az majdnem 34 milliárd forint.

Tudni kell, hogy James többször is azt nyilatkozta, szeretne a legnagyobb fiával, a most 18 éves és a középiskolát befejező Bronnyval együtt kosarazni az NBA-ben. Ha most visszavonul, ebből nem lesz semmi.

A Jameshez közel álló, de névtelenséget kérő személyek egybehangzó elmondása szerint a veterán kosarasnak már mind fizikailag, mind mentálisan nagyon nehéz volt rávennie magát a játékra ebben a szezonban. Folyton sérült volt, a térdét állandóan jegelni kellett az időkéréseknél, látszott, hogy még az ő vasszervezete sem visel el mindent.

Nyilatkozatát így folytatta: „Ilyen az emberi természet. Ha versenyző típus vagy, nyilván nagyon frusztrál a vereség. Hogy nem tudtuk lezárni a négyből egyik meccset sem, pedig mindig vezettünk, és megvolt a sanszunk a győzelemre. Most is 15 ponttal vezettünk félidőben. Aztán ránk vertek egy 36 pontos harmadik negyedet, magukhoz ragadták a kezdeményezést. És még a végén is megvolt a lehetőségünk, de nem tudtuk bejuttatni a labdát a gyűrűbe.”

A királyi többes azt leplezi, hogy mindkétszer James kezében volt a labda, de nem tudott élni vele…

Azt is mondta, hogy „ez roppantul frusztráló. Nincs mit tenni, kalapot kell emelni előttük. (Mármint a Nuggets előtt.) Mint mondtam, ez egy nagy csapat.”

A végén azt is kérdezték Jamestől, milyen változások várhatók a nyáron a Lakersnél.

Őszintén szólva ezzel nem is foglalkoztam még, ez Rob (Pelinka általános igazgató) dolga. Fogalmam sincs. Majd meglátjuk.

Szóval készüljünk fel arra, hogy a sportág Michael Jordan után (mellett?) legnagyobb alakja vereséggel fejezte be amúgy dicsőséges pályafutását.

(Borítókép: LeBron James a Denver Nuggets elleni mérkőzésen 2023. május 22-én. Fotó: Wally Skalij / Los Angeles Times / Getty Images)