Németország történelmet írt, megnyerte a kosárlabda világbajnokságot

GettyImages-1671952577
A férfikosárlabda-világbajnokság bronzmérkőzésén Kanada hosszabbítás után 127–118-ra legyőzte az Egyesült Államok csapatát, míg a döntőben Németország 83–77-re legyőzte Szerbiát, ezzel története során először lett világbajnok.

Vaskos meglepetéseket tartogatott pénteken a két elődöntő a világbajnokságon, mivel előbb Szerbia elképesztően szívós játékkal ejtette ki Kanadát, majd Németország döbbenetes módon, közel hibátlan triplázással múlta felül a toronymagas favorit Egyesült Államokat. Ezzel eldőlt, hogy ezúttal sem foglalja vissza a kosárlabda trónját a Team USA, és az előzetesen döntőbe várt ellenféllel szemben küzdhet meg a bronzéremért. 

Hozzá sem kell tenni, mekkora szégyen lenne az amerikai válogatottnak, hogyha ezen a világbajnokságon is érem nélkül maradna, főleg azok után, hogy a négy évvel ezelőtti világeseményen az ötödik helyen végzett, Steve Kerr fiai pedig fogadkoztak, hogy most visszaszerzik hazájuk becsületét. 

No de térjünk rá a Kanada–Egyesült Államok-bronzmérkőzésre. Kanada kezdte jobban a találkozót, olyannyira, hogy Dillon Brooks két duplája után Dort süllyesztett el egy triplát, így pillanatokon belül 8–0-s rohammal léptek el a piros mezesek. A folytatásban ugyan az NBA-sztárokkal tűzdelt amerikai válogatott többször közelebb került északi riválisához, de az első játékrész végén mégis kilenc egység volt közte, 34–25.

Dillon Brooks
Dillon Brooks
Fotó: Getty Images

A második negyedben már kiegyensúlyozottabb volt a Team USA játéka, legnagyobb sztárja, Anthony Edwards vezetésével pedig már volt olyan pillanat, mikor négy ponttal az amerikai álltak jobban. Igen ám, de közeledve a félidőhöz Kanada újra rákapcsolt, és Brooks két triplájával végül kétpontos kanadai előnnyel zárult a játékrész. A harmadik negyed megint Kanadának állt, az előbb már említett Brooks és Shai Gilgeous-Alexander fémjelezte csapat 33–26-ra nyerte ezt a játékrészt, összességében pedig kilencpontos fórral fordultunk a zárónegyedre.

4,2 másodperc volt hátra a találkozóból, mikor Miles Bridges két büntetőkísérletéből az elsőt bedobta, a másodikat pedig direkt kihagyta, méghozzá úgy, hogy a kezeiben kössön ki a labda: 

kitáncolt a triplavonalon túlra, majd egy őrületes triplával egálra módosította az eredményt, jöhetett a hosszabbítás.

Az ötperces túlórában viszont amerikai feltámadás ide vagy oda, Kanada kézben tartotta a mérkőzést, hamar többkosárnyival elléptek, a Team USA pedig nem tudott válaszolni, így 127–118-ra Kanada legyőzte az Egyesült Államokat, megszerezve ezzel történelme első világbajnoki érmét.

A győztes gárdában Brooks 39, Shai Gilgeous-Alexander 31 ponttal zárt, míg a túloldalon Anthony Edwards 24, Reaves pedig 23 pontot szerzett.

A Team USA szégyenszemre egymás után két világbajnokságon maradt érem nélkül.

Németország először világbajnok

A világbajnokság fináléjában Németország találkozott Szerbiával. A németek történetük első vb-döntőjükre készültek, és ami azt illeti, már a manilai mérkőzésig vezető úton sem bíztak semmit a véletlenre, ugyanis a mezőnyben egyedüli veretlenként várhatták a kezdő sípszót – többek között Ausztráliát, Szlovéniát és az elődöntőben az Egyesült Államokat is legyőzték.

És hiába a nagy nyomás, a szerbek ellen sem illetődtek meg, igaz, az első negyedben a balkániak álltak jobban, de hárompontos előnyük a félidőre elapadt, a két csapat 47–47-es állásnál vonult az öltözőbe.

A szünet után viszont nem kegyelmeztek a németek, és a harmadik negyedet 22–10-re hozták, és bár a hajrában a szerbek felzárkóztak, nem forgott veszélyben Németország előnye, amely Dennis Schröder  (28 pont) és Franz Wagner (19 pont, 7 lepattanó)  vezérletével megszerezte története első világbajnoki címét.

FÉRFIKOSÁRLABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, BRONZMÉRKŐZÉS

Egyesült Államok–Kanada 118–127

DÖNTŐ

Németország–Szerbia 83–77

(Borítókép: Ezra Acayan / Getty Images)