Magyar mentora volt a sztáredzőnek, aki éppen felforgatja az NBA-t

2023.11.13. 07:03
A három hete kezdődött 78. NBA-szezon nagy sztorija eddig a Philadelphia 76ers valószínűtlen menetelése. A Testvéri Szeretet Városának kosarasai első kilenc meccsükből nyolcat megnyertek, legutóbb – közép-európai idő szerint – hétfő hajnalban az Indiana Pacerst verték 137–126-ra. A sikerszéria hátterében egy olyan edző áll, aki annak idején Németh László keze alatt sajátította el a szakma fortélyait az angol férfiválogatott segédedzőjeként, és aki tavaly Pécsett járt a Rátgéber László szervezte szakmai konferencián.

A megfejtés egy név, Nick Nurse, az 56 esztendős, szemüveges edző, aki 2019-ben NBA-bajnoki címre vezette a Toronto Raptors csapatát, majd 2020-ban elnyerte az Év edzője kitüntető címet.

Nurse-t idén nyáron szerződtette a 76ers együtteséhez Daryl Morey, a franchise szakmai elnöke. Ma már úgy tűnik, hogy az elégedetlen James Harden elengedése mellett ez volt a klubvezető legjobb húzása.

A 34 éves, tízszeres All Star-irányító, a 2018-as MVP a csapat rossz szelleme volt. És hogy mennyire jót tett a Sixersnek Harden elengedése, azt két tény bizonyítja: távollétében kivirágzott az ifjú Tyrese Maxey, aki Joel Embiid mellett a gárda vezéregyéniségévé nőtte ki magát – éppen a legutóbbi meccsén ért el 50 pontos egyéni karriercsúcsot –, másfelől pedig amióta Harden megérkezett új csapatához, a Los Angeles Clippershez, a kaliforniai alakulat négyszer kikapott és egyszer sem győzött.

Maxey vasárnap hajnalban szenzációsan játszott: 20/32-es mezőnymutatóval 50 pontot szerzett, és ezzel a legendás Allen Iverson után ő lett a második kosaras a klub történetében, aki 23 éves korára elérte a félszáz pontot. Amikor 47 pontnál tartott, egy perccel a lefújás előtt, Embiid (aki maga is 38 pontot termelt) elvette a labdát társától, De’Anthony Meltontól, hogy odaadhassa Maxey-nek. Mintha csak ezt mondta volna: „Nesze, dobd be, hogy meglegyen az ötven!”

És Maxey szót fogadott: hátralépett, és egy távoli triplával elérte a félszáz pontot!

Köszönöm a társaimnak, a szurkolóinknak és az edzői stábnak ezt a csodálatos estét. Láttam Joel arcán, hogy azt akarja, legyen meg az 50 pontom. Köszönöm neki is, természetesen

– mondta a meccs után a 188 centis, negyedik NBA-idényét taposó hátvéd. Maxey pontátlaga ezzel 28,6-re emelkedett, de ez még semmi Embiid 31,9-es mutatójához képest, amivel hajszállal második a mesterlövészek versenyében a dallasi Luka Doncic mögött. 

Ha a 76ers váratlan megtáltosodásának okait kutatjuk, akkor Embiid és Maxey káprázatos teljesítménye mellett/előtt Ninck Nurse nevét kell említenünk. Az 56 éves szakember 2019-ben már nagyot alkotott a Toronto Raptors élén, amikor hihetetlen győzelemre vezette a kanadai gárdát a döntőben az abszolút favorit Golden State Warriors ellen. Meg is kapta a következő idényben az Év edzője címet.

De egy idő után minden kapcsolat elfárad, Nurse békében elvált a Raptorstól, és idén nyáron leszerződött Philadelphiába. Az első meccset még elvesztette a 76ers, de azóta csak nyernek Embiidék, jelenleg nyolcas sorozatnál tartanak, és vezetik a ligát. 

Nurse szakmai fejlődésében döntő szerepe volt Németh Lászlónak, aki bő húsz évvel ezelőtt maga mellé vette a fiatal edzőt, amikor az angol férfiválogatott szövetségi kapitánya volt.

Némethnek köszönhetően Nurse tavaly nyáron eljött Pécsre, a Rátgéber László szervezte szakmai konferenciára, előbb azonban elküldte e sorok írójának önéletrajzi könyvét, a Rapture-t, az alábbi sorok kíséretében:

Nos, a nagyszerű edző Toronto után most Philadelphiában is történelmet ír. A 23 éves Tyrese Maxey kezébe adta a karmesteri pálcát, aki Harden nyomasztó árnyékából kilépve megtáltosodott. Ők ketten Embiiddel tökélyre fejlesztették a pick-and-rollt, az elzárás-leválás ősrégi trükkjét, amit még mindig el lehet adni a naiv védelmeknek. 

Embiid az elmúlt idényben az alapszakasz MVP-je lett, ha így folytatja, Nurse és Maxey segítségével megismételheti bravúrját.

Az igazi szenzáció azonban az lenne, ha a Sixers 1955, 1967 és 1983 után negyedszer is bajnoki címet szerezne.