A magyar válogatott újdonsült szlovén szövetségi kapitánya Eb-re vezetné a csapatot

2023.12.05. 14:26 Módosítva: 2023.12.05. 15:28
A szlovén Gasper Okorn lett a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya – jelentették be kedden a magyar szövetség sajtótájékoztatóján. Az 50 éves szakember 2025. szeptember 30-ig írt alá, a magyar válogatott mellett megtartja vezetőedzői posztját a szlovén Krka Novo Mesto csapatánál.

Ő is délszláv, de mennyire más!

Elérkezett a szerződéskötés napja, az MKOSZ vezérkara új szövetségi kapitányt keresett a hosszú idő után távozó Sztojan Ivkovics helyére, és meg is találta Gasper Okorn személyében.

Az 50 éves szlovén szakember 2018 nyarán szerződött Magyarországra, és akkor a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely vezetőedzőjének nevezték ki. Gasper Okorn 1996 óta edzősködik, hazáján kívül pedig Litvániában, Lengyelországban és Kuvaitban is dolgozott. 

Pályafutása kimagasló eredményei közé tartozik, hogy háromszoros szlovén és egyszeres litván bajnok volt, 2007-ben pedig a szlovén válogatottal másodedzőként az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe jutott. A Falcóval kétszer lett bajnok, és egyszer hódította el a Magyar Kupát, majd 2021 júniusában családi okokra hivatkozva lemondott posztjáról. 

A szlovén szakember elődje, Sztojan Ivkovics 2013 óta, több mint 10 éven keresztül irányította a férfi kosárlabda-válogatottat. Okorn a magyar férfiválogatott második külföldi szövetségi kapitánya, aki tétmeccsen majd 2024 február 22-én, az Izland elleni idegenbeli Eb-selejtezőn ülhet le a kispadra. 

Volt egy helyzet, amit megoldottak

„Volt egy szituáció, Sztojan Ivkovics lemondása után, a 2025-ös Eb-selejtezők előtt itt álltunk vezetőedző nélkül – mondta Báder Márton, az MKOSZ elnöke. – Volt időnk, ezért sok szempont figyelembevételével, a kritériumokat felállítva döntöttünk. A végén három jelölt maradt, Okorn mellett egy görög és egy olasz szakember, akiket nem akarok megnevezni.”

A februári selejtezők előtt három-négy nap lesz a felkészülésre. Gasper Okorn amellett, hogy kiváló edző – ezt a Falco élén abszolút bizonyította –, nagyon jól ismeri a magyar közeget, sőt edzője is volt a válogatott játékosok többségének, így hatalmas előnnyel indult a pályázaton.

„A tárgyalások hónapokig tartottak, egy hete egyeztünk meg a szlovén edzővel. A megállapodás január elsejétől hatályos, és az Európa-bajnokság végéig, 2025. szeptember 30-ig tart. Okorn stábja még nem alakult ki, fontos szempont lesz a magyar bajnokság, a játékosok ismerete.

Klubedző is, kapitány is

A szlovén szakember 2021-ig volt a Falco edzője, jelenlege a Krka Novo Mesto mestere.

„Szeretném megköszönni Báder Mártonnak és az elnökségnek a bizalmat – kezdte szűzbeszédét Okorn. – Gratulálok Sztojan Ivkovicsnak, aki két Európa-bajnokságra is kijuttatta a válogatottat. Hatalmas kihívás és felelősség szakadt a nyakamba, de nem félek a feladattól. Ígérem, hogy tudásom legjavát fogom beletenni a munkába, nagyon motivált vagyok, és az a célom, hogy kijussunk a 2025-os Európa-bajnokságra.”

Az új szövetségi kapitánynak 2025-ig szóló szerződése van a Krkánál, párhuzamosan fogja ellátni a két feladatot, ebbe Jure Balazsics, a Krka elnöke is beleegyezett. Báder szerint nincs szükség főállású szövetségi kapitányra, februárban lesz két meccs, majd novemberben megint kettő, ezért nem volt kritérium, hogy mindig rendelkezésre álljon.

Izland, Olaszország és Törökország az ellenfél, Izlandon kezdünk, ami apró nehézség, de megoldható. A csoportból az első három helyezett jut ki az Eb-re, tehát a feladat megoldhatónak tűnik, viszont sok minden eldőlhet mindjárt a nyitányon, Reykjavíkban. 

Hogy kik állnak majd rendelkezésre, Okorn arról is beszélt.

Hanga Ádámra várva

„Az NBA-játékosok nyilván nem jöhetnek át, az Euroligával az a helyzet, hogy több csapat edzője a hazája válogatottjának is a szövetségi kapitánya. Ami Hanga Ádámot illeti, mindent elkövetünk annak érdekében, hogy megegyezésre juthassunk a Crvena Zvezda, Hanga klubja vezetőivel. A válogatottban nincs idő arra, hogy tanítsam a játékosokat, alapvetően különbözik ez a munka a klubban folytatott felkészüléstől. Korai lenne arról beszélni, hogy mit akarok változtatni és mit nem, most csak az első meccs eredménye számít."

Okorn még nem találkozott a játékosokkal, hiszen csak most vált közismertté, hogy ő a szövetségi kapitány. Az elkövetkező napokban gyakorlatilag mindenkivel szeretne beszélni a játékosok közül.

Megkérdeztük Okornt, hová helyezi el a magyar férfikosárlabdát az európai mezőnyben.

Többé-kevésbé ismerem a magyar kosárlabdát. Meggyőződésem, hogy közvetlenül a topnemzetek után következik a rangsorban. Sokan játszanak külföldön, a Bajnokok Ligájában, tisztelem a magyar kosárlabdázást. Lépésről lépésre akarok haladni. Nemcsak arra jó a válogatott, hogy kijusson az Európa-bajnokságra, de ott jó eredményt is érhet el. A fiatalok között is vannak olyan játékosok, akik bekerülhetnek a nemzeti együttesbe.

A szakember az Indexnek felidézte a Szombathelyen eltöltött éveket, rámutatott, helyes volt az a koncepció, hogy összegyűjtötték a Falcóban a válogatott gerincét adó kosarasokat. Akik közül időközben többen már külföldre igazoltak.

Okorn fontos fordulópontnak nevezte azt a pillanatot, amikor a Falco benevezett a Bajnokok Ligájába, mert abban a pillanatban megnőtt a klub ázsiója, afféle ugródeszka lett Európa felé, és egyre szívesebben szerződtek játékosok Szombathelyre, akár légiósok is. 

A válogatott Eb-selejtezői így következnek:

  • 2024. február 22., 18.00 óra: Izland–Magyarország
  • 2024. február 25., 18.00 óra: Magyarország–Olaszország
  • 2024. november 22., 18.00 óra: Törökország–Magyarország
  • 2024. november 25., 18.00 óra:  Magyarország–Törökország
  • 2025. február 20., 18.00 óra: Magyarország–Izland
  • 2025. február 23., 18.00 óra: Olaszország–Magyarország