A magyar válogatott szövetségi kapitánya mentális gondokat emlegetett a kudarc után

2024.02.11. 21:18
Főként mentális gondokat emlegetett Székely Norbert szövetségi kapitány, miután a magyar női kosárlabda-válogatott 22 pontos előnyről 73–72-re kikapott Spanyolországtól a soproni selejtező torna vasárnapi zárómérkőzésén, és nem jutott ki a párizsi olimpiára.

Szépen és összeszedetten játszottunk az első félidőben, aztán lelassultunk, és saját magunkat vertük meg. Nem mozogtunk, nem tudtuk bejátszani a palánk alá a labdát, ritmust vesztettünk, és el is bizonytalanodtunk. Ennek az lett a következménye, hogy folyamatosan jöttek ránk, és onnantól már nagyon nehéz volt. Próbáltuk frissíteni a csapatot, nem sikerült

– mondta lesújtottan a szakvezető. A kapitány kifejtette, nagyon nehéz pár perccel a vereség után higgadtan értékelni, és elvileg büszkének kellene lenniük arra, hogy világszínvonalú ellenfelekkel vívtak szoros meccseket.

„De ne legyünk büszkék arra, hogy nem jutottunk ki az olimpiára, mert ez borzalmas. Ott volt a kezünkben a lehetőség, csak meg kellett volna ragadni, de nem tudtuk. A spanyolok kényelmes stílusa átragadt ránk, és rosszul reagáltunk a változtatásaikra. Béklyók voltak a lábakon és kezeken, nem fizikailag fáradtunk el, ez mentális jellegű probléma volt – fogalmazott Székely Norbert.

Határ Bernadett azzal kezdte, hogy nem szabad ebben a szellemben elkezdeni egy félidőt.

„Nagyszünet után egyáltalán nem akartunk futni, ők beálltak zónavédekezésre, amire nem tudtunk reagálni, ennyi történt. Nagyon ideges vagyok, lehet mondani, hogy megint én hagytam ki az utolsó dobást, de nem szabadott volna ilyen helyzetbe kerülnünk. Egy 22 pontos előnyt nem szabad leadni, nem tudom, mi történt, tanulunk belőle. Mindenesetre ennek most drága ára volt, méghozzá egy olimpia” – mondta könnyeivel küszködve az MTI-nek.

Határ Bernadett
Határ Bernadett
Fotó: MTI

Aho Nina úgy vélekedett, hogy ez mindenkinek olyan mérkőzés marad az életében, amelyből tanulni fog.

„Ez nem mostanában fog megtörténni, mindenkinek fel kell dolgoznia. Én pozitív fogok maradni, hiszem azt, hogy ott a helyünk, ha nem Párizsban, akkor azután. Meg kellett volna lépnünk ezt a lépcsőfokot, nem sikerült. Úgy ismerem a teljes keretet, hogy tanulni fog ebből, és olyan helyre teszi ezt a tornát a fejében és a szívében, ami csak előre vihet bennünket” – tette hozzá.

Női kosárlabda olimpiai selejtező

Spanyolország– Magyarország 73–72  (19–24, 8–22, 23–18, 23–8)

Az olimpiai selejtező végeredménye: 1. Japán 5, 2. Spanyolország 5, 3. Kanada, 4. Magyarország 4 pont

Az első három helyezett jutott ki Párizsba.