Birkózó-vb: Veréb nyolcaddöntős

2013.09.17. 15:47

Veréb István bejutott a nyolcaddöntőbe a szabadfogásúk 84 kg-os kategóriájában, Ligeti Dániel (120 kg) ugyanakkor a legjobb 16 között kikapott a Papp László Sportarénában zajló birkózó-világbajnokság keddi napján. A 60 kilós Molnár József pedig kiesett.

A szombathelyi Veréb a venezuelai Jose Diaz Robertti ellen mutatkozott be, a vártnál azonban sokkal nehezebb meccsre kényszerült. A magyar birkózó az összecsapás elején még nagyon tompa volt, riválisa néhány másodperc után a földre vitte (0-2). A folytatásban már jobban koncentrált Veréb, így egy szép levitellel egyenlített, majd orsóba fogta riválisa lábát, abból pörgetett, és a vezetést is megszerezte (3-2), a szünetre mégis két pont hátránnyal vonulhatott, mivel Robertti eldobta őt (3-5).

A pihenő után ismét a venezulai pillanatai következtek, az újabb mögékerülés már-már kilátástalanná tette Veréb helyzetét. Robertti azonban elkövette azt a hibát, hogy az utolsó két és fél percet megpróbálta csak kihúzni, aminek sorozatos figyelmeztetések, majd egy büntetőpont lett az eredménye. A venezuelai egyre fáradt, s továbbra sem akart birkózni, ennek pedig intések lettek a következményei, két másodperccel a vége előtt pedig, 7-6-os vezetésénél a harmadikat is megkapta, ezzel leléptették.

Veréb még birkózott, amikor az Európa-bajnoki ezüst-, és bronzérmes Ligetit szólították szőnyegre a kínai Teng Csi-vej ellen. A meccs első három perce kevés eseményt tartogatott, a szombathelyi versenyző egy szép lábfelszedés után 2-0-ás előnyt harcolt ki. A második menet előtt nem tűnt idegesnek a magyar sarok, kívülről úgy látszott, Ligeti kézben tartja a mérkőzést, a folytatás azonban nem várt fordulatot hozott. A nagydarab kínai előbb szépen kontrázott meg egy elkapkodott lábra támadást, ezzel egyenlített, majd kiléptette Ligetit (2-3). A magyar fáradni látszott és tanácstalannak tűnt, a folytatásban pedig hiába próbált meg bármit, a kínai csinált akciókat, így végül simán 7-2-re nyert.

Ligeti, aki a szőnyegről lejőve nem akart nyilatkozni, már csak abban bízhat, hogy legyőzője döntőbe jut, és a vigaszágra viszi. Ebben Molnár József (60 kg) már nem reménykedhet, miután az őt felülmúló fehérorosz a következő körben kikapott.