Birkózó-vb: Hatos már csak vigaszágon lehet érmes

2013.09.18. 16:42

Az olimpiai bronzérmes Hatos Gábor a negyeddöntőben óriási csatában kikapott üzbég ellenfelétől, így legjobb esetben is csak a vigaszágon folytathatja szereplését a szabadfogásúak 74 kilogrammos kategóriájában, a Papp László Sportarénában zajló birkózó-világbajnokság szerdai versenynapján.

A görög, majd kínai ellenfelét is biztosan verő szombathelyi az idei Ázsia Játékokon második Rasid Kurbanovval csapott össze az elődöntőért. Az első két perc kemény állóharccal, fogáskereséssel és bontással zajlott, a felek hatalmas erőket mozgósítottak, és ugyan a küzdelmük nem volt látványos, a feszültséget érezni lehetett. A mérkőzésvezető aztán Hatost figyelmeztette, majd intette is passzivitásért, így neki kellett volna akciót kezdeményeznie, de ellenfele kapta el villámgyorsan a lábát, és mögé került (0-2). A folytatásban újra Kurbanov támadott lábra, de a magyar gyönyörűen fogott vissza. Egy pillanatra úgy tűnt, hogy akár a hátára is fordíthatja az üzbéget, végül azonban csak mögé került, ami egyenlítést és egyben - a később elért akció miatt - helyzeti előnyt is jelentett (2-2).

A néhány száz hazai néző a szünetben és a második menetben is lelkesen biztatta Hatost, aki a második három percben is keményen kereste a fogást, ám nem tudta rendesen megfogni riválisát, aki nem fáradt. A bíró aztán megint Hatost figyelmeztette, majd intette, és miután ezután sem tudott pontot érő fogást végrehajtani, Kurbanov került 3-2-es előnybe. Ekkor kevesebb mint egy perc volt csak hátra, és az eredmény már nem változott, az üzbég jutott a négy közé.

„Ennyivel jobb volt" - mondta az idei Eb-n második, 2010-ben vb-harmadik Hatos. „Ez az üzbég versenyző is orosz, és ők annyival jobbak nálunk, hogy egész évben ilyen kaliberű emberekkel tudnak készülni. Sajnálom, de elkeseredve nem vagyok. Remélem, azért Kurbanov a döntőbe jut, és a vigaszágon még birkózhatok."

„Nem tudott átmenni rajta, megérdemelten nyert az üzbég. Nagyon sajnálom" – mondta Gulyás István szakágvezető.