Lőrincz és Kiss is bronzérmes

2013.09.21. 20:24 Módosítva: 2013.09.21. 20:47

Lőrincz Viktor és Kiss Balázs is bronzérmet nyert a budapesti birkózó-világbajnokság szombati versenynapján. Előbbi a kötöttfogásúak 84 kilós mezőnyében, utóbbi pedig a 96 kilogrammos kategóriában.

Lőrincz kezdte jobban a mérkőzést, majd a második menet elején 1-0-ás vezetéshez jutott. Egy perccel a vége előtt azonban megintették, a finn térdelést kért, de Lőrincz jött ki jobban a helyzetből, a finn ugyan kiemelte, ám dobása közben a magyar lefordult a fogásról, s a finn mögé került, ami egy pontot ért. Lőrincz végül simán megőrizte előnyét, s pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratva, megszerezte a bronzérmet.

"Az azeri elleni vesztes meccs után nagyon csalódott voltam, de sikerült túltennem magam rajta, s az edzőimmel megbeszéltük, hogy mit kell tennem a folytatásban, ezután pedig minden ellenfelemre sikerült ráerőltetnem az akaratomat" - mondta a meccse után Lőrincz Viktor. "Nagyon boldog vagyok, köszönöm a biztatást. Ezért érdemes csinálni ezt a sportágat. Az ünnepléssel még várok, holnap megnézem a testvéremet, Tamást, aki szerintem végig veri a világot" - tette hozzá.

A tavalyi Európa-bajnoki harmadik 23 éves Lőrincz a finn Rami Hietaniemivel vívta a helyosztót és jó birkózással 2-0-ra győzött ellene. A ceglédi sportoló pályafutása első világbajnoki érmét szerezte meg, egyben a magyar csapat negyedik dobogós helyét ezen a vb-n.

A 2009-es vb-győztes Kiss Balázs az iráni Mahdi Alijarifejizabadi ellen lépett szőnyegre a helyosztón, s fantasztikus birkózással 5-0-ra győzött ellene. A BVSC birkózója a magyar csapat hatodik dobogós helyét szerezte ezen a vb-n.

Kiss a nála közel egy fejjel magasabb iráni Mahdi Alijarifejizabadi elleni meccse kis kakaskodással kezdődött ,az iráni fejelt, ütött, mindent bevetett a magyar ellen, a mérkőzésvezető pedig őt figyelmeztette egy perc után. Tíz másodperccel később aztán Kiss került előnybe egy kitolás után (1-0). A második menet is hasonlóan folytatódott, majd Kiss gyönyörűen fogta össze ellenfele derekát és kidobta a szőnyegről. A három pont járt, ráadásul a rossz iráni óvás miatt még egy, így az előny 5 pontosra nőtt. Kiss fejét az akció után be kellett kötni, de a géz sem zavarta meg, a hajrában is kiválóan birkózott, riválisának nem adott esélyt, s 5-0-ra megnyerte az éremcsatát.

„Nagyon örülök ennek az éremnek és azt hiszem, megérdemeltem. Az örmény ugyan ma jobb volt nálam, de azt hiszem, helyem van a dobogón” - nyilatkozta a találkozó után Kiss Balázs, akinek a nap végére a fejét, a nyakát is nagy sebek borították. „Vadállatias meccs volt ez tény, de nekem éppen az ilyen birkózás az erősségem. Az egyik barátom mondja mindig találóan, hogy én gyötröm az ellenfeleimet, s ez ma is így volt. Köszönöm a közönségnek, boldog vagyok, hogy ilyen sokan kijöttek erre a vb-re” - tette hozzá.

„Azt hiszem két nap után három érem, az nem semmi, ráadásul holnap sem leszünk esélytelenek” - mondta Struhács György szövetségi kapitány.

Kedden Veréb István állhatott fel a dobogó legalsó fokára a szabadfogásúak 84 kilogrammos kategóriájában, míg csütörtökön Sastin Marianna (59 kg) világbajnoki címet szerzett, Barka Emese (55 kg) pedig harmadik lett. Pénteken a kötöttfogású Módos Péter lett bronzérmes az 55 kilogrammosok között.