Michelisz megkapott mindent, amit egy autóversenyző elvárhat

821709
2016.01.13. 12:19 Módosítva: 2016.01.13. 12:58
A 2014-es WTCC-szezon után még csak pletykálták, a második Yokohama Kupát hozó 2015-ös idény után viszont már tényleg megtörtént, és gyári szerződést kapott a Hondától Michelisz Norbert, aki ezzel a vb-esélyesek közé lépett.

Hogy mit is jelent, hogy Michelisz Norbert ezentúl nem a Zengő Motorsport, hanem a gyári Hondákat felkészítő JAS Motorsport pilótája lesz? Tulajdonképpen mindent, amit egy autóversenyző elvárhat, de elsőként egy fájó búcsút, hiszen Michelisz Zengő Zoltánnak köszönhette azt, hogy autóversenyző lett belőle, náluk indult első futamain, velük nyerte meg a két Yokohama Kupáját.

Ám ahhoz, hogy túraautó-világbajnok lehessen, tovább kellett lépnie.

„Nagyon köszönöm Zengő Zoltánnak és a teljes csapatnak az elmúlt évek közös munkáját, a tőlük kapott áldozatos és profi támogatást, mely versenyzői  

pályafutásomat ilyen magasságokba emelhette.

Izgalommal tölt el, hogy a Honda gyári pilótájaként, a JAS Motorsport színeiben indulhatok a FIA Túraautó-világbajnokságon. A Zengő Motorsport égisze alatt már az elmúlt három szezonban is Hondával versenyeztem, aktívan együttműködve a gyári csapattal, így a közös munka során rendkívül szoros viszony alakult ki közöttünk. Az összefogásnak köszönhetően több futamot is nyertem és tavaly a Yokohama Trophy győzteseként zártam az évadot. Hálás vagyok a Hondának, hogy bizalmat szavazott nekem, és remélem, hogy méltón viszonozhatom ezt az idei szezonban.”

– idézte Micheliszt a Honda közleménye.

A Honda gyári pilótájaként teljesen profi stábbal, profi körülmények között készülhet majd. Ez azt jelenti, hogy a japán gyár minden tesztjén teljes értékű pilóta lesz, a kocsihoz szinte korlátlan számú alkatrészt kap. Ahogy a 2015-ös szezon után a Totalcarnak adott interjújában fogalmazott:

nekem, mint versenyzőnek aztán teljesen mindegy, hogy fekete-narancs vagy fehér színű az autóm. A lényeg, hogy ugyanolyan feltételekkel versenyezhessek, mint a gyári versenyzők, és ha versenyre kerül a sor, akkor ne legyen különbség közöttünk. Tehát ugyanolyan lehetőségeket szeretnék, mint a gyári csapatnál.

Most ezt kapta meg.

Az ideális eset persze az lett volna, ha a Zengő Motorsport kerül a gyári csapat szintjére – lényegében ilyesmi szellemben ment le a 2015-ös év, de hosszabb távon ez a modell nem működhetett, hiszen a Honda érdeke az, hogy a JAS-on keresztül hozzák ki a márkából és annak pilótáiból a legtöbbet.

Ebből persze már 2015-ben is kapott némi kóstolót, hiszen a Honda több gyári tesztre is meghívta Micheliszt, aki így első kézből próbálhatta ki az új fejlesztéseket és beállításokat. Ez akkor még gesztus volt a Hondától, mostantól viszont már ez is a munkája része lesz.

„Hatalmas megtiszteltetés számomra. Sokszor elmondtam, hogy szeretnék szakmailag fejlődni, és úgy éreztem, most jött el a nagy lehetőség, hogy előrelépjek” – nyilatkozta Michelisz a bejelentés után az M4 sportcsatornának, amelynek azt is kifejtette, hogy gyári háttérrel korlátlan alkatrészbázissal dolgozhat a versenyhétvégének, ami miatt természetesen mozoghat majd a pályán, nem kell a spórolásra koncentrálnia. Az esélyei kapcsán elárulta, hogy 2016-ban még nem gondol világbajnoki reményekre, de 2017-ben már reális esélynek látja, hogy harcban legyen a vb-címért.

A Honda nagy bejelentését a két ünnep közé ígérő Alessandro Mariani, a JAS csapatfőnöke viszont arra is rávilágított az Omnicorse-nak, hogy a gyári szerződés a kiemelt háttér mellett kiemelt terhet is jelent:

Nem szabad elfelejteni pár dolgot. Norbi az összes gyűlésünkön ott volt, mintha csak az egyik gyári pilótánk lenne, de sosem volt rajta az a teher, ami Gabrielén vagy Tiagón. Ez komoly előny volt számára. Nagy érték, hogy csöndes személyiség, aki sokat gyűjt és keveset pazarol.

Kiérdemelte

Az persze vitathatatlan, hogy Michelisz az eddigi eredményeivel teljesen megérdemelten került a Honda gyári csapatába. A 2012-ben és 2015-ben is privát bajnok magyar versenyző 2014-ben mindkét gyári Hondát megelőzte, legutóbb pedig csak 4 pontra volt attól, hogy ezt megismételje, de Tiago Monteirónál így is jobb volt a szezonban.

Sőt, a TouringCarTimes szaklap számításai szerint az egyes hétvégén abszolút leggyorsabb köreit nézve messze ő diktálta a leggyorsabb tempót a hondások között.

Alaposan felforgatja a csapatot a Honda

December közepén először az vált biztossá, hogy jövőre már nem hosszabbítja meg a Honda a 2009-ben világbajnok olasz Gabriele Tarquini szerződését, majd félhivatalosan azt is elismerték a japánok, hogy az eddigi kettő helyett 2016-ban már három gyári kocsit terveznek indítani, tehát Tiago Monteiro mellett két üres helyük maradt – lényegében már ekkor lehetett tudni, hogy az egyik Micheliszé lesz.

Mellette a 39 éves portugál Tiago Monteiro és a Ladától átszerződő 36 éves Rob Huff lesznek majd a Honda gyári pilótái. 31 évével Michelisz a legfiatalabb közöttük, az eredményeket nézve viszont Huff a rangidős, hiszen ő 2012-ben világbajnok volt a Chevrolet-val.

A kivonuló Citroën és a most belépő Volvo mellé tehát egy meglehetősen erős csapatot rakott össze a Honda, amely láthatóan ráhajt a franciák távozásával vélhetően lassan megüresedő első helyre a WTCC-ben.

Mi lesz a Zengő Motorsporttal?

Michelisz gyári szerződésével az egyetlen nyitott kérdés a Zengő Motorsport jövője marad, hiszen kérdéses, hogy nélküle meg tudják-e tartani a Mol Group támogatását, vagy mást meg tudnak-e szerezni, aki fedezni tudná a WTCC-indulás költségeit. Ahogy az is bizonytalan, ki ülne a mostani Hondába – a magyar pilóták közül Wéber Gábor és a kétszeres kamion-Európa-bajnok Kiss Norbert rendelkezik komoly túraautós tapasztalattal, utóbbi ráadásul szívesen visszatérne a túraautózáshoz, ám biztosat egyelőre sem a csapat, sem a lehetséges pilóták kapcsán nem tudni.

A csapat a náluk 10 éven át versenyző Michelisztől búcsúzva annyit közölt, hogy „egy színdarabban játszunk majd jövőre is, és az öltözője is ott lesz mellettünk a szomszéd garázsban.” A folytatás viszont újrakezdést jelent esetükben, ezt pedig csak fiatal magyar tehetséggel tudják elképzelni, aki mellet Michelisz is ott lesz, hogy szakmai segítséget nyújtson neki.