Traply Péter világbajnok, 70 milliót nyert

2009.06.24. 10:29
A 22 éves Traply Péter (Bélabácsi) 70 millió forintot és arany karkötőt nyert az 5000 dolláros nevezési díjú Las Vegas-i WSOP-versenyen. A döntő asztalnál két amerikai, egy orosz és egy német ellenfelét győzte le.

Szerda hajnal óta Magyarországnak is van pókervilágbajnoka. Traply Péter – az internetes pókerezőknek Bélabácsi – első lett a Las Vegas-i világbajnokságon. Az 5000 dollár nevezési díjú, shootout lebonyolítású, limit nélküli Hold’em versenyen a magyar játékos 348 728 dollárt (70 millió forintot) kaszált, és a győztesnek járó arany karkötő is az övé lett.

Traplynak három asztalnál kellett nyernie, előbb egy tíz, majd egy hat, végül a döntőben ötfős társaságban kellett elsőnek lennie.

A döntő asztalnál sorrendben a német Nasr El Nasr, az amerikai Danny Wong és az orosz Makszim Likov esett ki. Így a végső összecsapásra Traply mellett az amerikai Andrew Lichtenberger maradt, aki magyar ellenfeléhez hasonlóan nagyon jól ismert internetes játékos.

Szinte egyenlő zsetonnal kezdték a finálét, az első nagyobb nyeremény Traplyé volt, aki hatos párral ment all int egy ász-dáma ellen. A flopon feljött egy ász, de Bélabácsinak hatalmas szerencséje volt, mert a turnön újabb hatos érkezett, így az asztalon található hét és fél millió zsetonból hétmillió-kétszázezer már előtte volt.

Lichtenberger még háromszor is megduplázta megmaradt pénzét, szinte kiegyenlített, de a legutolsó partiban Traply ász-király all injára ász-bubival mondott callt, és miután senkinek nem jött fel erős lap, így Traply első magyarként megnyerte a póker-világbajnokságot.

A teremben tucatnyi magyar szurkoló volt, akik hatalmas ünneplést csaptak a döntő parti után. Bélabácsi a Pókerakadémia.com-nak úgy nyilatkozott, amikor jelentősebb előnyre tett szert, és ellenfele szinte egálra visszajött, egy pillanatra belegondolt, rossz lenne innen bukni, de aztán elkezdett úgy játszani, mintha akkor kezdődne az összecsapás.

Traply 18 évesen kezdett komolyabban foglalkozni a pókerrel, a Bélabácsi név is onnan jött, az első internetes játék alkalmával csak poénból írta be ezt a felhasználónév helyére. Mára egyszerre akár 20 asztalon képes játszani az interneten.

Az egyik legelismertebb magyar játékos, a világbajnokságot megelőzően legsikeresebb versenyének az idei áprilisi SCOOP (Spring Championship of Online Poker) 162 dolláros NL Hold'em Rebuy-versenyét tartja, ott második lett, 77 092 dollárt nyert.

Időbe tellett, amíg megszokta az élő versenyeket, mint korábban nyilatkozta, itt látja ellenfeleit, ezáltal több információhoz jut, viszont ennek következtében sokszor rossz döntést is hoz.

2007-ben megnyerte a Budapest Poker Open NL Hold'em Masters, 315 000 forintos NL Hold'em versenyét, a főversenyen hetedik lett. A tavalyi versenyen nem engedték indulni, az EPT Budapesten mutatott, „nem megfelelő viselkedése miatt” (összeveszett egy osztóval) kitiltottak a kaszinóból.

Traply idén februárban fejezte be egyetemi tanulmányait, üzleti kommunikáció szakon.