A pókervilág megrengett 2011-ben

2011.12.30. 16:17

2011-ben számos esemény forgatta fel az online pókerről alkotott összképet, többek között a Macedo-botrány, a Fekete Péntek és a Full Tilt Poker leállása.

A Macedo-botrány

2011 elején tűnt fel a portugál szupertehetségnek tartott José Macedo, aki egyes források szerint több mint 2 millió eurót nyert különböző online termekben.  Macedo a világ legnagyobb pókeres fórumának köszönhetően hatalmas hírnévre tett szert, és a legjobb pókerjátékosokkal folytatott eszmecserét a stratégiákról.

Nyár végén ennek hatására hatalmas port kavart, mikor kiderült saját barátjaitól és tanítványaitól lopott dollártízezreket a portugál tehetség. Macedo arra kérte meg tanítványait, hogy játsszanak az általa nagyon gyengének vélt ’sauron89’ játékos ellen, és közben osszák meg vele a monitorjukon látott képet.

Érdekesmód az addig gyengén játszó ’sauron89’ hirtelen nyerni kezdett – mint később kiderült, maga Macedo játszott a ’sauron89’ felhasználónéven és azért tudott folyamatosan nyerni, mert pontosan tudta, milyen lapjai vannak a tanítványainak.

A hatalmas nyomás hatására a portugál később mindent elismert, bocsánatot kért és visszavonult az online pókertől, írta a Póker Akadémia.

Fekete Péntek

Az online póker 2011-ben szenvedte el történetének legnagyobb csapását: az amerikai játékosok kitiltását a legnagyobb pókertermekből. Április 15-én ugyanis az amerikai titkosszolgálat leállította a játékot az USA-ban a világ legnagyobb online oldalain a PokerStarson, a Full Tilt Pokeren és az UltimateBeten.

A pókeres körökben Fekete Péntekként emlegetett nap óta nem játszhatnak az amerikai játékosok az online pókertermekben, ami közel 30%-os forgalom visszaesést jelentett az iparágazat számára.

Az USA Igazságügyi Minisztériuma ezzel lépett fel az illegálisan működő online pókertermek ellen. Ellenőrzött működést, törvényi szabályozást és kereteket szeretne kiépíteni az online póker számára.

Szövetségi törvény még nem született, de a legfrissebb hírek szerint az államok engedélyt kaptak, hogy saját területükön belül engedélyezzék az online pókert. Ennek hatására az amerikai játékosok egy része hamarosan visszatérhet az online asztalokhoz.

A Full Tilt Poker leállása

Az év legváratlanabb pókeres eseménye egyértelműen a sokáig a világ második legnagyobb online pókertermének számító Full Tilt Poker teljes leállása volt. A pókeróriás Fekete Péntek után 50%-os forgalom visszaesést szenvedett el, és az amerikai játékosok nem tudták pénzüket kivenni online számlájukról.

A Full Tilt Poker vezetőségét közben csalással és illegális szerencsejáték szervezéssel vádolták meg, majd június 29-én az Alderney Gambling Control Commission (AGCC) felfüggesztette a pókerterem engedélyét. A Full Tilt Pokeren ekkor az egész világon leállt a játék, és minden játékosnak bennragadt a pénze az online számláján.

A pókerterem vezetősége azóta bűnösnek vallotta magát, a hatalmas adóssággal rendelkező céget egy francia befektetőcsoport, a Bernard Tapie-csoport felvásárolta. A tárgyalások jelenleg is zajlanak a pókerterem újraindításáról és a játékosok kifizetéséről, akik azóta sem kapták vissza pénzüket.