Kisakkoztuk, hogy lehet olimpiai aranyunk

2014.08.13. 16:01 Módosítva: 2015.05.02. 05:44

A két legutóbbi fordulóban aratott 3-1-es győzelemmel - előbb Izraelt, utóbb Romániát verve - a magyar férfi sakkválogatott (Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd) a második helyre jött fel a tromsői olimpián.

Az elmúlt három olimpián a győzelmekért két pont járt, ez a lebonyolítás pedig kedvez a magyaroknak.

Most Kína egy ponttal vezet előttünk, nekünk 16 pontunk van, mögöttünk hét nemzet - USA, Oroszország, Azerbajdzsán, India, Ukrajna, Üzbegisztián, Lengyelország - gyűjtött eggyel kevesebbet.

A képlet adott, ha az ukránokat sikerül legyőzni csütörtökön – tizenegytől kezdődnek a partik -, mindenképpen megvan az ezüstérem.

Az aranyra ugyanakkor 5 százalék esély van, mert az várhatóan nem elég, hogy a lengyelek döntetlent játsszanak a még veretlen Kínával szemben. Ha az előzetesen a 15. helyre rangsorolt lengyelek mégis legyőznék a történelmi sikerre készülő Kínát, a magyaroknak bármilyen arányú győzelem elég. Ha döntetlen játszanának a favorittal a lengyelek, akkor legalább három partiban kellene verni az ukránokat, akiket eredetileg a második helyre rangsoroltak, és Kínával 2-2-re végeztek. A holtversenyes mellékszámítás ugyanis csak abban az esetben kedvezhet nekünk. (Azzal nem számoltunk, hogy a lengyelek nagyon megverik Kínát, mert akkor a szűkebb magyar siker is elég.)

Ha viszont döntetlen az utolsó meccsünk, akkor a mögöttünk lévők közül a francia-orosz győztese elénk kerülhet, de szerencsétlen esetben még az USA-Azerbajdzsán párharc nyertese is megelőzhet.

A magyarok kikaptak Kínától a harmadik fordulóban, most látjuk igazán, mekkora kár volt azért a vereségért. Igaz, ha akkor nem kapunk ki, egészen más utat járt volna be a válogatott, teljesen más ellenfelekkel került volna szembe.

Magyarország 1978-ban nyert olimpiát, 2002-ben pedig ezüstérmes volt. 1980-ban szintén másodikok voltunk, akkor holtversenyben a szovjetekkel, és egy rendkívül bonyolult számítási rendszer nekik kedvezett.