A sakk Captain Americája Budapesten lett nagymester

GettyImages-1073928496
2018.11.29. 14:35
A sakkvilágbajnoki címet negyedszer is Magnus Carlsen nyerte meg, kihívója, Fabiano Caruana csak a rájátszásban, a rapid partikban vérzett el. Az amerikai gyerekkorában néhány évig Budapesten élt, itt is lett nagymester. Caruana a fizikai sportokért is odavan, forgatókönyvírást is tanult, Led Zeppelinen és Metallicán nevelkedett, majd jött a hip-hop.

A sakkvilágbajnoki címért két eléggé eltérő karakter küzdött meg, a Norvégiában már gyerekkora óta celebnek számító Magnus Carlssen, akit egyszerűen csak a sakk Mozartjának neveznek, és az olasz-amerikai Fabiano Caruana, aki visszafogottsága ellenére szintén elég izgalmas figura. 

Utoljára 1972-ben volt amerikai döntőse a világbajnoki párharcnak. Bobby Fischer a szovjet Borisz Szpaszkijjal küzdött a címért, amit a hidegháborús viszonyok között két világrend ütközetének is tekintettek. Végül Fischer nyert, az amerikaiak pedig azóta várták, hogy újra legyen világbajnokunk, vagy legalább olyan sakkozójuk, aki a klasszisok közé tartozik. Hogy már egy teljesen más világban járunk azt az is jelzi, hogy

a csatát sok rajongó Captain America és Thor (két fantasyfilm szereplőről beszélünk) összecsapásaként aposztrofálta.

A sakk hagyományosan Európa-központú volt, itt lett a sportágnak erős kultúrája. Az egyik magyarázat szerint azért, mert sok jó játékos él egymáshoz közel, így együtt tudnak dolgozni a mesterek és szekundások, és színvonalas versenyeket is könnyebb összehozni. Ezt a hátrányt ma már könnyebb eltüntetni, az online partik, számítógépes elemzések, Skype-on adott sakkórák miatt már senki sem érezheti izolálva magát. Ezeket a technikákat Carlsen és Caruana is alkalmazta, de az amerikainak muszáj volt még az ortodox utat is követnie.  

Caruana figyelemzavara miatt kezdett sakkozni, de hamar kiderült, nemcsak terápiás célból érdemes játszania, gyorsan kibontakozott a tehetsége,

már tízéves kora körül látszott, hogy nagy játékos lehet. Csak az volt a kérdés, hogy milyen áron.

A napi többórás koncentráció, gyakorlások és a kötöttség sok gyereket megvisel, de enélkül nehéz sikereket elérni. Caruana családjának ugyan pont egy korábbi világbajnok, Garri Kaszparov tanácsolta, hogy Fabiano életét ne áldozzák fel a sakknak, mert rizikós a végeredmény, de a család hajthatatlan maradt, belevágtak. 

Az egyik nagy áldozatot azzal hozták, hogy elköltöztek New Yorkból, pedig ezt kezdetben Fabiano is ellenezte. A család Európába jött a jobb edzés- és versenylehetőségek miatt. Először Madridba költöztek, ahol Borisz Zlotnyik foglalkozott Caruanával, de két év után újra útra keltek. 2007-től már Budapesten készült az itt élő Alekszander Csernyin nagymesterrel.

„Nyugodtan mondhatjuk azt is, hogy Csernyin Alekszander, hiszen közel 30 éve itt él nálunk, magyar válogatott is volt, magyar edzőnek tekinthetjük. Caruana vele került 2700 Élő-pont fölé, a világ egyik legjobb sakkozója lett. Csernyin gondolkodni és számolni tanította Caruanát, hogyan csináljuk egyszerre a kettőt. Hogyan lássunk a jövőbe, mi lesz néhány lépés múlva, és mi történik hosszú távon, és mindezt hogyan vonjuk az irányításunk alá” – mondta Kállai Gábor korábbi magyar kapitány.

Kállai kiemelte az Első Szombat nevű sakkversenyt is, ami erőssége miatt nagyon vonzó a szakmában. Caruana is ezen szerezte meg a nagymesteri címet. Így 14 évesen Budapesten vált minden idők legfiatalabb, kettős állampolgársága miatt olasz és amerikai nagymesterévé is.  Ezután, kicsit magát is kinevetve azt nyilatkozta, hogy az a cél, hogy világbajnok legyen. Ezt akkor nem tartotta reálisnak, de azt igen, hogy elérje a 2700 Élő-pontot, amennyivel akkoriban csak 20-25 sakkozó rendelkezett. 

Azért nem volt igazán boldog Budapesten. „Nem értem a nyelvet, így nincsenek barátaim” - nyilatkozta egyszer, és arról is panaszkodott, hogy míg Madridban naponta tíz kilométert futott, addig ezt Magyarországon nem tudja megtenni, mert nem volt a közelében alkalmas pálya. 

Érdemes itt megállni egy kicsit. Caruana vallja, hogy egy sakkozónak tökéletes fizikai állapotban kell lennie, eléggé fitneszmániás. Szerinte sok versenyző nem is fordít elég figyelmet arra, hogy jó kondiban legyen, pedig kulcskérdés.

„Ez nem olyan, hogy elmegyünk egy partira, és amint vége, már lazíthatunk. A felkészülés és a stressz az egész verseny alatt folytatódik, és sok múlik a fizikai formán, ezért próbálnak vigyázni az egészségükre a sakkjátékosok. Nagyon energialeszívó és fizikailag is igénybe vesz, ahogy pszichikailag is” – mondta. Az amerikai több kiegészítő sportágat kipróbált, a futás mellett egész jó úszó lett, pingpongozni is eljárt, a fallabdába is belekóstolt, a jógát pedig stresszlevezetésként használja. A világbajnoki döntőre is komoly fizikai felkészülést folytatott, és az életét is leszabályozta,

egy évig nem járt el randizni, nehogy aztán egy szakítás lelki terhe lerombolja a játékát.

Caruana heti 70 órát is foglalkozik sakkal, de úgy is elég sokoldalúvá tudott válni, hogy a hivatalos iskolarendszerből kimaradt. A szülei úgy gondolták, hogy a fiuk van annyira intelligens, hogy közoktatás nélkül is diplomás szintre kerüljön. Caruanát a filmezés is érdekli, Quentin Tarnatino, David Lynch és Davin Cronenberg rajongójaként a forgatókönyvírást is kipróbálta. Eléggé zeneőrült is, korábban Led Zeppelint és Metallicát hallgatott a tornák szüneteiben, de újabban a hip-hopra kattant rá, Kendrick Lamar és Killah Priest az új kedvencei.

Az igazi áttörés 2012-ben jött el számára, egyre feljebb került a világranglistán és a legnagyobb versenyeken is értékes helyezéseket ért el. Nyert Dortmundban, második lett Wijk ann Zee-ben, a Thal Memorialon és Bilbaóban is. Utóbbin Carlsentől kapott ki tie breakben.

Az eddig egyik legnagyobb eredményét, a 2014-es Siquelfield-kupán érte el, a tornát szenzációs játékkkal nyerte, három pontot vert a második Carlsenre, miközben eddig legjobb Élő-pontszámát 2844-et ért el, ez a világranglista második helyét is meghozta neki.

Közel tízévnyi megfeszített versenyzés – évente körülbelül száz partit játszott – és utazás után tért vissza az Egyesült Államokba, ahol a St. Louis Chess Club versenyzője lett.

Az USA-ban az utóbbi évtizedben megint felfutóban van a sakk, ami jórészt Rex Sinquelfieldnek köszönhető. A dollár-multimilliomos nagy álma, hogy újra amerikai világbajnok legyen. Elég sok pénzt beleöl a tervébe, honosításokat is kezdeményezett, de a jobb klubokat és versenyzőket is bőkezűen támogatja. Caruana is évi 200 ezer dollárt kap a szövetségen keresztül, érdemes volt tehát olaszból amerikai válogatottá válnia. A sikerek már meg is mutatkoztak, 2016-ben az USA férfi csapata megnyerte a sakkolimpiát.

Caruana már ebben az évben közel került a vb-döntőhöz, de a világbajnok-jelölti versenyen végül veszített az orosz Szergej Karjakinnal szemben. Két év múlva viszont már hozta magát a jelölti tornán, és egész évben nagyszerű formában játszott az amerikai, három tornát is megnyerve visszakapaszkodott a világranglista második helyére, így a döntőben hosszú idők után először találkozott újra az első és a második.

A döntőben, először a történelemben mind a 12 parti remivel ért véget, csak a rájátszás döntött, Carlsen 3-0-ra nyert a rapid játszmákban. „Ezt lehetett várni Caruanától. Carlsen és közte csak három Élő-pontszám van, ez nem kifejezhető különbség. Caruana ragyogó eredményekkel érkezett, univerzális stílusú sakkozó. A megnyitásokat és a középjátékokat nagyon érti, és elképesztően rezíliens. Ez azt jelenti, hogy keveset veszít, gyorsan helyre tudja állítani az egyensúlyt, visszatornázza magát, ha valahol mégis veszteségei vannak. Jó stratégiát választott, ami az volt, hogy nem volt igazi stratégiája, lépésről lépésre haladt. Józan és egyenrangú partnere volt Carlsennek” – mondta Kállai Gábor. 

A sakkozók gyakran elég különcök, Carlsen például sokszor arrogáns is tud lenni, meg a show-t is csinálja, Caruana ebben az ellenpontja. „Meglepődtem amikor találkoztam vele, hogy mennyire kedves, mennyire érett, hogy kicsit sem őrül. Nagyszerű a médiának, kicsit sem különcködik és kedvesen beszélget. De ő extrém nyugodtnak is tűnik, ami fenomenálisan segíti a bajnoki meccsen” – mondta róla a világbajnoki döntő szervezője, Ilja Merenzon.

„Azt gondolom számít két sakkozó személyisége is számít. Carlsen erős pszichikai nyomást szeret az ellnfeleire helyezni. Mindig azt sugározza, hogy ő a legjobb. De úgy láttam, Caruana nagyon kemény dió, és a dió itt most jó hasonlat. Caruana tényleg zárkózott ember, nagyon jól egyben volt, nem reagált Carlsrenre.”

A 26 éves amerikairól úgy tartották, hogy a végzete volt, hogy egyszer világbajnoki döntőt játsszon, csak az marad kérdés, hogy lesz-e valaha világbajnok, mert tudása alapján számíthatunk rá, hogy egyszer újra helyzetbe kerül Captain America.

Borítókép: A címvédő sakkvilágbajnok norvég Magnus Carlsen (b) és amerikai-olasz kihívója, Fabiano Caruana játszmája Londonban 2018. november 9-én. Fotó: Nicky J Sims/Getty Images for Kaspersky Lab