A matekot hallgató egyetemista 110 éve látta a mattot

2020.04.13. 10:27

Réti Richárd 21 éves volt, amikor az alábbi partit játszotta Bécsben. Akkor még az egyetem matematika szakos hallgatója volt, amit később nem fejezett be, ugyanis elhagyta az egyik szemináriumi dolgozatát, és még egyszer nem írta meg, inkább a sakk felé fordult.

Az ellenfele az alábbi partiban Savielly Tartakower volt - a kilencedik lépésnél járunk -, aki az oroszországi Rosztovban született. Mivel szüleit meggyilkolták, Bécsbe került, ezért is játszhattak egymással.

image.png

A korszak jelentős tudású sakkozói voltak, de világbajnoki döntőig nem jutott el egyikük sem, noha Réti például legyőzte a kubai világbajnok Capablancát 1924-ben. Ez nemzetközi tornán neki sikerült először 10 év után. Rétiről egy megnyitást is elneveztek.

Tartakower így jellemezte Rétit. "Bécs színeiben játszott, de nem volt bécsi, a régi Magyarországon született, de nem tudott magyarul, nagyon gyorsan beszélt, de megfontolva cselekedett, és a legjobb sakkozó lett, de nem harcolta ki a sakk-koronát." (Pozsonytól nem messze, Bazinban született.)

Ebben a partiban is a legfontosabb az első lépés megtalálása, onnan már gyerekjáték a megoldás. Világos indul, és három lépésben mattot ad.

A feladványt ezúttal is Kállai Gábor nemzetközi nagymester, és a sakkozók olimpiai ezüstérmes kapitánya küldte, és a levezetés is az övé.

Megfejtés

1. Vd8+!! Kxd8 2. Fg5++ (kettős sakk) és most 2. - Ke8-ra 3. Bd8 mattol, 2. - Kc7-re pedig 3. Fd8 mattol.