A Pool bombaüzletének neve: Mohamed Szalah

2018.03.18. 18:01

A futball statisztikáit tudományos alapon feldolgozó svájci intézet, a CIES legutóbbi munkájában az öt legjobb európai bajnokságban szereplő futballisták értékének változásával foglalkozott. A számítások alapján az elmúlt hat hónapban az egyiptomi Liverpool-csatár, Mohamed Szalah értéke nőtt a legtöbbet.

A CIES egy egyedi algoritmus alapján számítja ki a játékosok értékét, amelyben természetesen leginkább a bajnoki formájuk, de a válogatottban mutatott játékuk is beleszámít, valamint életkoruk, pozíciójuk, góljaik, illetve a bajnokságuk relatív erőssége.

EZEK ALAPJÁN SZALAH ÉRTÉKE A TAVALY SZEPTEMBERI 88,1 MILLIÓ EURÓRÓL 163,8 MILLIÓRA UGROTT, AZAZ 74,7 MILLIÓ EURÓVAL NŐTT FÉL ÉV ALATT.

Ha a Liverpool eladná, bombaüzletet csinálna: tavaly nyáron - amikor a CIES szerint már majdnem 90 milliót ért - mindössze 42 millió euróért szerezték meg a Romától.

Szalah az idényben a klubjában 41 tétmeccsen 36 gólt lőtt és 12 gólpasszt adott. Szombaton négyet vágott, úgyhogy a Liverpoolnak esze ágában nincs elengedni. (A válogatottban 56 meccsen 32 gólnál jár egyébként.)

A második helyen a Manchester City brazil kapusa, Ederson Moraes van, ő szintén múlt nyáron érkezett a Benficától. Szeptemberben még csak 24,3 millió eurón állt, a CIES mostani számítása szerint ez a szám már 98,7 millió euró, azaz a 74,4 milliós növekedéssel alig marad el Szalah mögött. Ő is jó biznisz volt, de közel sem annyira, mint Salah: a City 40 millió eurót fizetett érte, ő minden idők legdrágább kapusa.

A Cityben 37 meccsen védett, 25 gólt kapott, 19 meccsen nem találtak be neki.

Ugyancsak Pep Guardiola játékosa a szintén mancitys Leroy Sané, aki a harmadik. A német válogatott csatár értéke fél év alatt 88,2 millió euróról 151,2 millióra változott, azaz 63 millióval nőtt. Őt 42 millió euróért vette a City, de még 2016 nyarán.

Kylian Mbappé a Paris Saint-Germainből negyedik a listán, 133 millió volt, 188 millió lett, ami azért érdekes, mert a párizsiaknál még kölcsönben van, és csak a nyáron veszik meg: 180 millió euróért, vagyis nagyjából árában.

A Barcelonának is van egy top 10-es futballistája, de azt nem mondhatni, hogy alkalmi vétel lett volna. Paulinhót csak 10 millió euróra becsülték, a Barca 40-et adott érte Kínába, most 52 milliót ér. A Real Madridból a legjobb, Casemiro csak a 21. helyre került.

Az ötvenes listán hat játékos van a Manchester Cityből, összesen 271,9 millió euróval érnek többet, mint szeptemberben.

A Tottenhamben fantasztikus idényt futó Harry Kane +28 millió eurót változott az elmúlt fél évben, ami csak a 27. helyre jó, de azért jegyezzük meg, hogy

a becsült 198 milliós árával ő a lista legdrágább futballistája. Csak Messit, Neymart és C. Ronaldót taksálhatnák ennél többre.