Minél kevesebb a játékos, annál jobb az eredmény?

city
2021.11.22. 16:14
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb kutatásában a bajnoki mérkőzéseken alkalmazott játékosok számával foglalkozott.

Az egyik véglet a finn Inter Turku, amely 2020. november 15. és 2021. november 15. között csupán huszonegy játékost szerepeltetett az élvonalban, a másik oldalon pedig a bolíviai Club Aurora, a chilei Colo Colo, a brazil Juventude és a dél-afrikai Royal AM áll, a négyes egyaránt 61 futballistával próbálkozott 365 nap alatt.

Az európai topligában a legnagyobb fluktuáció az olasz Genoánál volt, ahol ötvenen léptek pályára a bajnokságban, miközben az angol aranyérmes Manchester Citynél, valamint a szintén PL-ben vitézkedő West Ham Unitednél csak 25-en, de a spanyol bajnok Atlético Madrid (26) és a BL-győztes Chelsea (29) is a lista másik végén helyezkedik el.

Ez alapján élhetnénk a gyanúval, hogy azok a csapatok az eredményesebbek, ahol kevés játékost kell bevetni – ennek egyik oka lehet az, hogy alapvetően erős a gárda, és nem kell túl sokat kísérletezni, hogy kialakuljon a megfelelő mag.

A ligákat tekintve a feröeri 25,7-es átlag a legalacsonyabb, a hondurasi 48,4-es pedig a legmagasabb mutató.

A topligákban a PL-csapatok foglalkoztatják a legkevesebb játékost (31), míg a legtöbben az olasz élvonalban jutottak szóhoz (37,7). A föderációkat illetően az ázsiai (AFC) 35,3-as átlagától a dél-amerikai (CONMEBOL) 43,5-ös mutatójáig terjed a skála.

Ami a hazai viszonylatokat illeti, itthon kevésbé lehet tendenciákat leolvasni, hiszen az elmúlt években kiemelkedő Ferencvárosnál 38 játékos szerepelt, aminél csak három csapat zárt többel (1. Mezőkövesd – 42), a sereghajtó Újpestnél pedig 31, ami a legkevesebb (megelőzve a jól teljesítő Fehérvár–Puskás Akadémia-kettőst – 33-33).

A teljes listákat itt nézheti át!

(Borítókép: A West Ham United és a Manchester City is csak 25 játékost szerepeltetett az elmúlt egy évben. Fotó: Gareth Copley / Getty Images)