Szoboszlai Dominikék csapatkapitányáé a legjobb fej a világon

van dijk
2024.01.23. 10:20
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) legfrissebb kutatása a világ legjobban fejelő hátvédjeit rangsorolja, amit Szoboszlai Dominik liverpooli csapatkapitánya vezet.

A légpárbajok indexe számításba veszi a 90 percenként megnyert ütközetek számát, a párharcok győzelmi hatékonyságát, a csapattársakhoz viszonyított mennyiséget, valamint azt is, hogy milyen szintű mérkőzéseken mutatta ezt be.

Mindent egybevetve a legjobban a Liverpool holland válogatott klasszisa, Virgil van Dijk zárt a belső védők között.

A 32 éves kőszikla meccsenként mintegy öt fejpárbajt nyer (4,97), párharcai 79 százalékából ő jön ki győztesen, a csapatátlagot több mint ötven százalékkal veri (1,52x), az átlagosnál pedig 45 százalékkal nehezebb meccseken szerepel. Mindez a CIES-nél 93-as indexet ad ki, aminek nincs párja a világon.

Rajta kívül csak a Bayern Münchenhez igazoló Kim Mindzse lépte át a 90-es határt, a 27 éves dél-koreai 4,06 párbajt nyer, 69 százalékos hatékonysággal, a társakhoz képest 1,62-szeres mutatóval és +39 százalékos nehézségi szint mellett, amivel 92,2-es érdemjegyet kapott.

A rangsorban a PSG-nél szűrű középpályásból hátvéddé váló Danilo Pereira fér még a dobogóra, megelőzve még két topligás játékost, a Newcastle-ben játszó Jamaal Lascelles-t, valamint a stuttgarti Dan-Axel Zagadout.

Ki kell emelni a hatodik helyen Bruno Duartét, mert ő a görög Panetolikosz csupán 8 százalékos nehézségi mutatója mellett ért el Zagadouhoz hasonlóan 88,7 pontot, köszönhetően meccsenkénti 5,83 sikeres fejpárbajának, 75 százalékos hatékonyságának és 1,69-szeres csapathoz viszonyított mennyiségének.

Az Európán kívülről érkezők közül a brazil Santost erősítő Joaquim Henrique (87,7) a legjobb, a 19 éves paraguayi Lucas Quintana (79,7) a legfiatalabb, a lassan 38 éves Sergio Ramos (88,1) pedig a legidősebb.

Az adatokat a CIES a Wyscout statisztikáiból nyerte, és a jelenlegi idényben a bajnokságban nyújtott teljesítményt vette figyelembe azoknál a futballistáknál, akik legalább 900 játékpercet töltöttek a pályán.

A teljes listát itt böngészheti végig!

(Borítókép: Richard Sellers/Sportsphoto/Allstar via Getty Images)