Csődben az olimpia egyik szponzora

2009.01.15. 16:00

A gazdasági válság végleg megroppantotta a 2010-es vancouveri téli olimpia egyik főtámogatóját, a Nortelt.

A telekommunikációs rendszereket, számítógépes hálózatokat és szoftvereket gyártó Nortel szerdán jelentette be, hogy csődvédelmet kér maga ellen. A cég Észak-Amerika legnagyobbja ebben az ágazatban.

Az 1895-ben alapított Nortel az utóbbi tíz évben pénzügyi gondokkal küzdött és az elmúlt két évben is már több ezer embert kényszerült elbocsátani.

A vancouveri játékok szervezőbizottságának (VANOC) illetékesei azt mondták, nem fogja az olimpiát hátrányosan érinteni a Nortel helyzete. A cég ugyanis a szervezők, sportolók, illetve a média által használandó kommunikációs rendszerek kiépítését vállalta és azt jelentős részben már le is szállította. A Nortel várhatóan májusra végez a munkával.

A Nortel és a VANOC közötti együttműködés értékét korábban sem hozták nyilvánosságra, azt 3 és 15 millió kanadai dollár, vagyis 500 millió és 2,5 milliárd forint közé teszik.

A kanadai szervezőket a héten már érte egy érzékeny csapás pénzügyi vonalon: az ország miniszterelnöke, Stephen Harper kijelentette, nem kap újabb segítséget a VANOC. Ez viszont azt jelenti, hogy továbbra is hiányzik 450 millió kanadai dollár a False Creek-i olimpiai falu kivitelezéséhez.