A magyarok soha nem voltak ennyire jók

2009.01.20. 10:47

„Most már végleg kinőttük azt a címkét, hogy a magyar válogatott a sportág egyik feltörekvő nemzete” – jelentette ki a torinói Európa-bajnokságon nyolc érmet, köztük az első aranyat szerző rövidpályás gyorskorcsolyázók szakágvezetője, Boda Csaba.

A sportág hazai történetének eddigi legsikeresebb Eb-jén a Huszár Erika, Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea összeállítású női váltó 3000 méteren első lett. A lányok közül még ketten szereztek érmet, Huszár 500-on, Heidum 1000-en egyaránt bronzot.

K EPA20090117009

A fiúk közül a legeredményesebb Knoch Viktor lett, aki az összetett versenyben bronzérmet szerzett. Ez nagy siker egy olyan sportágban, ahol a váltó mellett az igazi dicsőséget az összetettbeli jó szereplés jelenti. Knoch 500-on második lett, 1500-on és 1000-en is harmadikként zárt, illetve tagja volt a szintén bronzérmes váltónak: Darázs Péterrel, Galambos Gáborral és Béres Bencével harcolta ki a dobogós helyezést 5000 méteren. A szakágvezető elárulta, a szereplés minden elképzelést felülmúlt, erre csak ki nem mondott reményeikben gondoltak. Boda maga négy éremről mert beszélni az Eb előtt, a fiúknál két egyéni dobogós helyezést tartott reálisnak, a lányoknál a váltót is a háromba várta.

„Nagyon fontos volt, hogy ne helyezzünk terhet a versenyzőinkre. Az utolsó egy hétben már egyértelmű volt, érzik a rájuk nehezedő nyomást, próbáltuk ezt kivédeni, nem akartunk elvárásokat támasztani feléjük.”

Pedig a fiúk váltóját sérülés is hátráltatta, Darázs Pétert 500-on fellökték, és kicsúszott. További szereplése kétséges volt, úgy, hogy már eleve tartalékos volt a magyar váltó, miután Lóth Manó Dávid szintén sérülés miatt ott sem lehetett az Eb-n. Így Boda szerint a csapat harmadik helye szinte akkora eredmény, mint a lányok győzelme.

„Többéves munka eredménye érett be. Az Eb-n elért dobogós helyezések jelzik, jó a felkészülésünk, ami a vancouveri olimpiára való kijutást szolgálja. Ez csak egy állomás volt az oda vezető úton, nagyon fontos elmondani, hogy a célunkat még nem értük el. Ezentúl is minden következő verseny felmérés lesz.”

Rövidpályás gyorskorcsolyázóink számára februárban európai Világkupa-futamok következnek, majd márciusban a bécsi világbajnokság. Előbbiek fontos szerepet játszanak az olimpiai kvalifikációs versenyek szempontjából, utóbbi viszont nem ad teljes képet arról, hol tartanak valójában a versenyzők. Ugyanis a magyarok pénz hiányában az előző szezonokban nem tudtak elindulni a távolabbi Világkupa-versenyeken, így az ideieken összeszedett világranglista-pontok még kevesek lesznek ahhoz, hogy a váltók kijussanak. A vébén ugyanis csak nyolc-nyolc váltó indulhat, ráadásul a világ élmezőnyétől nagyon messze lévő osztrákok is kaptak egy-egy helyet. Egyéniben így két-két versenyzőt indíthatnak a magyarok.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók a 2006-os, szintén Torinóban rendezett olimpián kiemelkedően szerepeltek: az egyaránt 1500-on pontszerző Huszár, illetve Knoch 26 év után ért el helyezést az országnak a téli játékokon. Boda ismét egyértelművé tette, Vancouverben is történelmet akarnak írni, a lehető legnagyobb, tízfős csapattal szeretnének a kanadai városba utazni. Helyezésekre azonban nem hajlandó gondolni a szakágvezető.

Huszár Erika (jobbra)
Huszár Erika (jobbra)

„Arra készülünk, hogy mindkét váltónk ott legyen az olimpián, erre koncentrál a felkészülésünk. Arról, hogy mi lesz esetleg Vancouverben, fantáziálni lehet. Mi azonban addig, amíg ki nem jutunk, nem fogunk erről beszélni.”