Akár nyerhetünk is az Európa-bajnokságon

2009.01.16. 09:16 Módosítva: 2015.05.21. 02:17

Eddig csak vagy a fiúk vagy a lányok szereztek érmet a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók közül az aktuális Európa-bajnokságon. Most azt várják, mindkét vonalon összejönnek a dobogós helyezések Torinóban, ahol eddigi legnagyobb sikereiket érték el Huszár Erikáék.

A program

Péntek: női, férfi 1500 méter - teljes verseny, váltó selejtezők
Szombat: női, férfi 500 méter - teljes verseny, váltó elődöntők
Vasárnap: női férfi 1000 méter - teljes verseny, 3000 méteres szuperdöntő, váltó döntő

"Hét évvel ezelőtt szereztük az Európa-bajnokságon az első váltóérmünket, azóta folyamatosan jöttek az eredmények, közte az olimpiai negyedik és ötödik helyezés - mondta Boda Csaba, a rövidpályás gyorskorcsolyázók szakágvezetője a hétvégi, torinói Eb előtt. - Most 2-4 érmet várunk a csapattól. Eddig vagy a fiúknak, vagy a lányoknak jött össze az érem egy-egy versenyen, most már van esély arra, hogy mindenkinek sikerüljön a dobogóra kerülés. A fiúknál két egyéni érmet remélünk, a lányoknál egy egyéni mellett a váltótól is jó szereplést várunk."

A 2006-os torinói olimpián két rövidpályás gyorskorcsolyázó - Huszár Erika, illetve Knoch Viktor - szerzett Magyarországnak 26 év után újra helyezéseket téli játékokon. Az elmúlt években is töretlenül fejlődő válogatottnak az a célja, hogy a lehető legnagyobb, tízfős csapattal utazhasson ki a 2010-es, vancouveri olimpiára.

Huszár Erika
Huszár Erika

Ehhez a váltónak kell kijutnia a bő egy év múlva esedékes téli játékokra, a felkészülés is erre koncentrál. A férfi váltó most kevésbé esélyes az Eb-dobogóra, mert a kínai Világkupa-futamon az egyik versenyző, Lóth Manó Dávid esett, és elszakadt a vállrögzítő szalagja. Helyét a tehetséges, de még csak tizenhat éves Béres Bence veszi át a váltóban.

Boda Csaba szerint az egyéni számokban az olimpiai ötödik, friss junior vb-5. Knoch, Galambos Gábor vagy Darázs Péter is odaérhet a dobogóra, de akár a győzelem is összejöhet valamelyiküknek. A lányoknál az olimpiai negyedik, a tavalyi Eb-n összetettben szintén negyedik Huszár Erika a rövidebb távokon, Heidum Bernadett, illetve Darázs Rózsa a közepes és hosszabb számokban érhet oda az élre. Ők hárman, kiegészülve Keszler Andreával, nagy eséllyel pályáznak az első háromba váltóban.

Az Európa-bajnokságon kiegyenlített lesz a mezőny, a korábban domináns olaszok még mindig a legesélyesebbek, azonban melléjük már több ország versenyzői is odaértek. A rövidpályás gyorskorcsolyában egyébként az európaiak csak a közvetlen élmezőny mögött következnek, az elitet az ázsiaiak - a leginkább domináns Dél-Korea, illetve Kína -, valamint az észak-amerikaiak - az Egyesült Államok és Kanada - korcsolyázói adják.

Darázs Péter
Darázs Péter

Az Eb-n az olaszok mellett az egyaránt a váltókban erős britek, hollandok, illetve németek - őket a kétszeres olimpiai bajnok, kanadai Eric Bedard edzi -, az egy kiemelkedő tudású versenyzőt magukénak tudó franciák, valamint a kiszámíthatatlan, sokszor bizonytalan, mégis sok jó korcsolyázót nevelő oroszok lesznek ott az élen.

Hogyan néz ki egy rövidpályás gyorskorcsolya Eb?

Bár a különböző számokban is avatnak bajnokot a világversenyken, a rövidpályás gyorskorcsolyában igazi rangja az összetettnek, illetve a váltónak van. A háromnapos világversenyeken megszabott a menetrend, ennek megfelelően alakul Torinóban is. A lebonyolítás fontos eleme a kiemelések rendszere. Ezt minden egyes futam előtt az összetett aktuális állása alapján készítik el. Az egyéni versenyt az úgynevezett szuperdöntő zárja. Ez a nőknél, illetve a férfiaknál is 3000 méter és az összetettben addig legjobb nyolc-nyolc kerül ide a - helyezésekből számított - döntőpontok alapján. A három szám, illetve a szuperdöntő eredményeiből áll össze az összetett végeredménye. Az Eb-t azonban nem ez a versennyel, hanem a két váltóval fejezik be, ami a nőknél 3000, a férfiaknál 5000 méter.