Knoch a juniorok között is történelmet írt

2009.01.14. 08:35

"Amióta a sportágban junior világbajnokság, illetve magyar rövidpályás gyorskorcsolya létezik, ez a legkomolyabb eredményünk" - értékelte Boda Csaba szakágvezető Knoch Viktor korosztályos vébén szerzett ötödik helyét. A kanadai Sheerbroke-ban rendezett vb-n 26 ország versenyzői vettek részt.

A torinói olimpián 1500 méteren ötödik Knoch 500 méteren második lett, úgy, hogy a régi világcsúcsnál jobb időt futott. 1500-on kilencedikként zárt. A harmadik, legerősebb számában, ezer méteren Knochot az elődöntőbe jutásért futott selejtezőben szabálytalanságért kizárták. A szakágvezető a magyar küldöttség megérkezéséig nem tudott biztosat mondani a kizárás körülményeiről, az első beszámolók alapján úgy tűnt, véleményes volt a döntés.

Knoch ezen a távon is döntős lehetett volna, de így is bekerült az 1500 méteres szuperdöntőbe. Ebben a három előző számban legtöbb pontot gyűjtött versenyző vehet részt, itt ötödik lett.

A verseny előtt is tőle várták a kiemelkedő eredményt, a lányoknál pedig Keszler Andreától várták a jó szereplést. Boda szerint neki még nemzetközi tapasztalatot kell szereznie, a 15. helyezés így is kiváló tőle. Dénes Veronika 28., Tóth Patrícia a 41. lett.

Knoch Viktor
Knoch Viktor

A fiúknál a többi magyar közül Oláh Bence összetettben a 44., Béres Bence a 45. helyen végzett. Itt történt egy komoly sérülés is, Nagy Konrád egy esésnél a kezét törte, így a váltó nem tudott kiállni. Pedig ebben a számban is a dobogóig is juthattak volna a magyarok. Boda szerint több mint biztató Knoch ötödik helye a hétvégi torinói felnőtt Európa-bajnokság előtt.

"Ez az eredmény az egész csapat számára pozitív, hiszen Viktor eddig sem egyedül edzett, így jelzi, a többiek is hasonlóan nagyszerű formában lehetnek."

A vébé a dél-koreaiak majdnem totális sikerét hozta. A lányoknál és a fiúknál is az ázsiaiak adták az összetett bajnokot, a megszerezhető összesen hat éremből ötöt vittek haza. Az egyéni számokban Knoch volt az egyetlen, aki európaiként dobogós helyet tudott szerezni. A koreaiakat mindkét váltóban kizárták, a nőknél az olaszok, a férfiaknál az Egyesült Államok győzött.