Nykänen ismét késsel támadt feleségére

2009.12.27. 17:05 Módosítva: 2009.12.27. 17:05

Sokadszorra is súlyos testi sértés miatt állhat bíróság elé a finnek négyszeres olimpiai bajnok korábbi síugrója, Matti Nykänen.

Az utóbbi időben úgy tűnt, valamelyest rendbe jött a börtönt is megjárt, bukott finn hős élete. A negyvenhét éves Matti Nykänen azonban éppen karácsony első napján tombolt újra, így harmadszorra is börtönre ítélhetik.

A négyszeres olimpiai bajnok egykori síugró késsel támadt élettársára, Mervi Tapolára (aki korábban a felesége is volt). Az asszony el tudott menekülni a Tamperétől nem messze fekvő, Ylöjärviben található otthonukból és arcán, illetve kezén vágási sebekkel a szomszédokhoz futott. Nykänent vasárnap hallgatják ki, a vád akár szándékos emberölési kísérlet is lehet ellene, így könnyen előfordulhat, hogy újra börtönbe kerül.

Az egykori finn hős botrányos magánéletének csak egy újabb fejezete a karácsonyi késelés, ráadásul negyedik választottját, Tapolát sem először bántotta súlyosan a korábbi síugró.

Nykänennek már pályafutása alatt akadtak gondjai, elsősorban abból, hogy a sportággal járó feszültséget alkohollal vezette le. Sikerei - 88-ban Calgaryban mindhárom síugrószámban győzött - sem tudták megakadályozni, hogy egyre mélyebbre süllyedjen az alkoholizmusban. Az itallal jöttek a botrányok, az elszegényedés, a szánalmas popkarrier, a sztriptízfellépések az olcsó bárokban. Feleségeit váltogatta, olimpiai aranyait pedig el kellett adnia.

Az eddigi mélypont 2004-ben következett: olyan részeg volt, hogy a bíróságon nem is emlékezett később, hogy italozás közben súlyosan megszúrta egy barátját. Egy évet ült, majd a kameráktól alig tudott kijönni a börtönajtón és természetesen fogadkozott. Két nappal később azonban megint a rendőrségen volt, mert megtámadta a már akkor is vele élő Tapolát. Emiatt 2006-ban ítélték el és négy hónapot töltött a börtönben.

Azóta úgy tűnt, kicsit jobban megy a sora, egy száma még a slágerlistát is megjárta. A dalnak sokatmondó a címe: "Talán ittam, talán nem."