Sebestyén: Hátrányból jutottam a csúcsra

2010.03.30. 17:53

Ugyan hivatalosan még nem jelentette be visszavonulását, de a vasárnap véget ért torinói műkorcsolya-világbajnokság volt az utolsó versenye Sebestyén Júliának, aki mindenképpen a sportág közelében marad. Gálákon lép majd fel, és szívesen vállalna szerepet a magyar műkorcsolyázásban is. Úgy érzi, beletelik majd néhány évbe, amíg magyar műkorcsolyázónő az övéhez hasonló sikereket érhet el.

"Tizenhárom éves koromig nyitott jégpályán edzettem Tiszaújvárosban, ezért azt gondolom, hogy a kedvezőtlenebb feltételek miatt különösen nagy a jelentősége az általam elért sikereknek. Nagyon büszke vagyok arra, hogy több mint egy évtizeden át a világ legjobbjai között tartottak számon, s a világversenyeken, valamint a ranglistán is az első tízbe tudtam kerülni. Sok olyan eredményt értem el, amit előttem még egyetlen magyar női műkorcsolyázó sem, ezért úgy gondolom, nem lehetek elégedetlen" - mondta az MTI-nek a 2004-ben Európa-bajnok Sebestyén Júlia, aki 15 év után fejezte be pályafutását a múltheti torinói vb-n.

seb1

A miskolci születésű, 28 éves Sebestyén elárulta, pályafutása elején nem gondolta volna, hogy rekordot jelentő négy olimpián is részt vehet majd, legkedvesebb emlékének pedig a budapesti Eb megnyerését tartja. Nem hagy fel teljesen a korcsolyázással, már kapott is felkérést egy, az olimpiai és világbajnok orosz Jevgenyij Pljuscsenko vezette külföldi gálára. "Ebből a szempontból természetesen nem hagyok fel a korcsolyázással, eredetileg is azt terveztem, hogy a versenyzői pályafutásom után részt veszek majd ilyen bemutatókon."

A szakedzői diplomája mellett még két - sportmenedzseri és közgazdász - felsőfokú végzettséget szerző Sebestyén azt mondta, sportolói pályafutásában nem bánt meg semmit, és ha újrakezdhetné, akkor sem tenne semmit másképp
. Jövőjével kapcsolatban azt is hozzátette, szívesen vállalna szerepet a magyar műkorcsolyázásban. "Nagyon szeretném segíteni a magyar műkorcsolyázást, örömmel vállalnék feladatokat bármilyen szerepkörben egyesületeknél vagy akár a szövetségnél is."

Az őt követő generációról óvatosan beszélt, úgy érzi, el kell telnie néhány évnek ahhoz, hogy ismét sikerrel szerepeljen világversenyen magyar műkorcsolyázónő. "Vannak nagyon tehetséges gyerekek, de ők még nem érik el a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség által megszabott alsó korhatárt, azaz a 15 évet, így egyelőre nem indulhatnak felnőtt viadalokon. Meg kell várnunk, amíg felnőnek, ehhez pedig el kell telnie néhány évnek."