Sebestyén Júlia 15 év után befejezte

2010.03.29. 22:51

Utolsó világversenyén lépett jégre a múlt heti torinói műkorcsolya-világbajnokságon, a közönség hatalmas tapssal búcsúztatta az Európa-bajnok Sebestyént, aki 28 évesen, négy olimpiával a háta mögött is a világ élmezőnyébe tartozott.

Sebestyén Júlia, akárcsak a februári, vancouveri olimpián, Torinóban is elérzékenyült a kűrje után, mivel azt már korábban kijelentette, hogy idén befejezi, nem indul több versenyen. A torinói vb-n egy szinte tökéletes  rövidprogram után a kűrben rontott, és végül a 15. helyen zárt.

Az elmúlt évtized év legjobb magyar műkorcsolyázónője 2004-ben, hazai közönség előtt ért a csúcsra, és rekordnak számító négy olimpián indult.

Sebestyén Júlia

Született: 1981. május 14., Miskolc Sportága: műkorcsolya
Egyesülete: Tiszaújvárosi SC Legjobb eredményei: Európa-bajnok (2004), olimpiai-8. (2002), vb-6. (2004), Skate America-3. (2009), Eb-3. (2003), 9-szeres magyar bajnok

Sebestyén négyévesen kezdett el korcsolyázni Tiszaújvárosban, 1995-ben, 13 évesen már ott volt az Európa-bajnokságon a felnőttek között. 1998-ban kivitték Naganóba, az olimpiára is, ahol az első számú versenyzőnk, Czakó Krisztina sérülése miatt egyedüli magyarként maradt, és a 15. helyen végzett.

Fantasztikusan magas, szépen kivitelezett ugrásaival már ekkor kitűnt a mezőnyből, 2000-ben a legjobb tíz között volt az Eb-n és a világbajnokságon is. 2002-ben, Salt Lake City-ben érte el legjobb olimpiai helyezését, 8. lett, és ha jobban bírta volna a kűr végét, előrébb is végezhetett volna.

Egy évvel később megszerezte első érmét felnőtt világversenyen: a malmöi Európa-bajnokságon 3. lett két orosz, Irina Szluckaja és Maria Szokolova mögött. Azonban nem mindig tudott kellően összpontosítani, 2003-ban a kiváló Eb-szereplés után a vb-n csak a 14. helyen végzett.

Legsikeresebb éve 2004 volt, amikor első magyar nőként győzött az Európa-bajnokságon, hazai közönség előtt. A budapesti Eb-n már a rövid program után is az élen állt, és ezúttal nem izgulta el a kűrt sem, megérdemelten lett Európa-bajnok. Ráadásul utána a világbajnokság is jól sikerült, második legjobb európaiként 6. volt Dortmundban.

A következő  olimpián, 2006-ban hullámvölgyben volt, kicsit keserűen fejezte be, tizennyolcadikként. Utána visszatért korábbi edzőjéhez, Vardanjan Gurgenhez, akivel most is dolgozik. Az idei, vancouveri olimpiára egy Európa-bajnoki 6. hellyel és a Skate Americán elért bronzéremmel hangolt. 17. lett Vancouverben, de nem volt csalódott, már az is nagy szó, hogy egyáltalán részt vett a versenyen: rajta kívül csak a legendás Sonja Henie mondhatja el magáról, hogy női műkorcsolyázóként négy olimpián is versenyzett.

Utolsó világversenyén, a torinói vb-n is csak mosolygott, amikor jól sikerült rövidprogramjára meglehetősen alacsony pontszámot kapott. A közönség hatalmas tapssal jutalmazta a rövidprogram és a kűr után is, Sebestyén könnyeivel küszködve köszönte meg a támogatást.

A vancouveri olimpia előtt az Indexnek úgy nyilatkozott, nem szeretne rögtön leállni a korcsolyázással, gálákon indulna, ahogyan korábban Katharina Witt és Jevgenyij Pljuscsenko showjára is meghívták.