nono

Autók és birkák között, gördeszkán száguld a Himalája lejtőin a bevállalós indiai szánkós

2014.01.15. 11:31

Pulai Imre óta tudjuk, hogy szánkózni hó és speciális pálya nélkül is meg lehet tanulni. India sem kifejezetten téli olimpiákra specializálódott nemzet, de Siva Keshavan már ötödik olimpiájára készül. Edzéseit jobb híján a Himalája szerpentinjein is tartja, egy gördeszkához hasonlító szerkezeten.

Siva Keshavan
Siva Keshavan
Fotó: Oliver Lang

Keshavan 17 éve ismerkedett meg sportággal, a világszövetség már akkor is új országok bevonásával próbálkozott, így került az indiai is egy nemzetközi edzőtáborba, Görögországba. A helyiek mellett Szomáliából és a Bermudákról is érkezett sportoló, hogy a korábbi Európa-bajnok Günther Lemmerer útmutatása alapján tanuljanak meg szánkózni.

A motivációt is könnyen megteremtették,  a sportágismertető szánkó- és bobvideók mellett levetítették nekik a Jég veled című filmet is, ami a jamaicai bobcsapat olimpiai szerepléséről és az odáig tartó viszontagságokkal teli útról szólt. Az üzenet érthető volt: akár a trópusokról is jöhetsz, kellő elszántsággal olimpikon is lehetsz.

Keshavanban mindez megvolt, így egy év múlva már ott volt az ausztriai világbajnokságon, igaz, még nem hivatalos versenyzőként, csak előcsúszóként ment végig a pályán. Ez azonban éppen elég volt, hogy komolyan vegyék. Hogy az olimpián is indulhasson, azt írták elő neki, mint most Pulai Imrének, öt világkupafutamot kellett befejeznie. Keshavan ezt teljesítette: így 1998-ban már indult is Naganóban, ahol a 28. helyet szerezte meg, és egyúttal minden idők legfiatalabb szánkós indulója lett, még a 17-et sem töltötte be.

Az őrültségek sosem álltak tőle távol, a Himalája lejtőin nőtt fel, adott volt a lehetőség, hogy saját extrémsportjaiban kipróbálja magát. Egy barátjával fa- és fémlemezekből saját maguk eszkábáltak sífelszerelést, de gördeszkához hasonló gurulós eszközt is gyártottak, amin hanyatt feküdve száguldoztak a szerpentineken. Ehhez hasonlókon olykor még most is edz, – videója szerint birkanyájak és kocsik között szlalomozik, – túl sok időt ő sem tud igazi szánkópályákon gyakorolni, így a barkácsmódszerek mindig jól jönnek.

Szánkózás helyett szlalomozik a Himalájában

A vancouveri olimpiai után, amikor tehette, Európába járt edzeni, saját maga próbálta előteremteni az ehhez szükséges pénzt, de egy éve már - szponzorai mellett - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is biztosít számára ösztöndíjat, amiből tudja fedezni a versenyek költségeit. 2002-ben országváltással is próbálkozott, hogy sikeresebb legyen, de hiába tanult Firenzében, az olaszok nem voltak nyitottak az ötletére.

Még az indiai Forma-1-es csapat, a Force India támogatására számít, ha már a Ferrari az olasz, a McLaren pedig a brit bobosokat támogatja, az ő száguldásába és a technika fejlesztésébe is beszállhatna egy profi tervezőcsapat. Most sógora és annak barátai próbálják meg minél gyorsabbá tenni szánkóját.

Az Ázsia-bajnokságokon kétszer is nyerő indiai szánkós sokat tett azért, hogy ötödik olimpiáján is ott legyen, de most először kénytelen lesz a NOB zászlaja alatt felvonulni, mert India tagságát felfüggesztette a NOB.

A most 32 éves Keshavan még egy olimpiát tervez a 2014-es után, de ha befejezte, az indiai szánkósport sem tűnik majd el. Az utánpótlás megvan, 2009-ben éppen Keshavan tartott edzőtábort 50 fiatalnak, akik közül tízen már Japánban is edzőtáboroztak.