Nem a kutya ette meg a telet, de a síelők szívnak

GettyImages-72976577
2016.01.26. 00:00
  • A téli sportok szezonkezdete óta hóhiány van egész Európában – még ha most néhány napig valóban téli is volt az idő –, egymás után maradnak el a síversenyek (sífutás, alpesi sí, biatlon stb.)
  • A globális felmelegedés miatt állandósulhat ez a trend.
  • Ha nincs verseny és hozzávaló sztár, szponzor sincs.
  • Ha nincs verseny, néző sincs, ez a turizmusnak is betesz.
  • Ha egy sportág nincs elég erősen jelen a médiában, el is sorvadhat.
  • A műhó csak ideig-óráig megoldás, mert a melegben az is elolvad.

A téli sportágak legtöbbjéhez hó kell, de abból most egész Európában hiány van, bombabiztosnak hitt síterepek feketéllenek, mert enyhe a tél. Egymás után maradnak el a sí- és biatlonversenyek, vagy kerülnek át utolsó pillanatban világkupák más helyszínre. 

A felmelegedés nehéz helyzetbe hozza a sportolókat és versenyszervezőket, de egy komplett iparágat is tönkrevághat.

A havas sportok szezonja novemberben indul és március közepéig tart, ebben az öt hónapban az északi félteke bevált síterepein egymást követik a versenyek a különböző síszakágban és a biatlonban.

Már ha nincs probléma, idén azonban felborult a bejáratott rendszer.

Az alpesi síszezon baljóslatúan kezdődött. Hóhiány miatt törölni kellett a finnországi, a sarkkör közelében fekvő Levibe kiírt szlalomfutamokat. Finnországban nagyon meleg volt az ősz, nemhogy nem volt elég hó, de még annyira hideg sem, hogy elég műhavat állítsanak elő a szervezők.

Alpesi síben a december rendben lement, de aztán egymás után törölték a versenyeket. Zágráb január elején két szlalom-vk helyszíne lett volna, de hóhiány miatt Santa Caterinába vitték a futamokat. Az ausztriai St. Antonnak is le kellett mondania két versenyről – habár igazán sok hó ott sem volt, Zauchensee lett a beugró.

Síugrásban a kuusamói versenyeket kellett törölni, az erős szél mellett az is gondot okozott, hogy az egyik nap a sáncon folyamatosan olvadt hó, nem volt biztonságos a nyom, amelyben csúszniuk kellett volna a versenyzőknek.

Biatlonban idén egy jól bevált helyszín, Oberhof maradt világkupa nélkül. A tervezett versenyek előtt két héttel havas domboldalak helyett még zöldellő réteket lehetett látni, kézenfekvő volt, hogy le kell mondani.

A következő évre már most igyekeznek felkészülni, arra jutottak, hogy több mint tízezer köbméter műhavat kell készíteniük és eltárolniuk. Amennyi abból marad egy meleg év alatt, még elég lehet a sípályára.

Sífutásban nem kellett versenyt átmozgatni, de optimális viszonyokról ott sem beszélhetünk. A Tour de Ski obertsdorfi állomásán síatlon helyett csak klasszikus stílusú versenyt tudtak rendezni, mert a korábbról betárazott hó is elolvadt. Ami maradt, abból csak rövid és keskeny pályát tudtak építeni, emiatt is történt néhány bukás és alakult ki veszélyes helyzet.

Hátat fordítanak a síelésnek

Ezeket a kellemetlenségeket a sorozatokban induló sportolók szenvedik meg leginkább, de a probléma jóval nagyobb kört érint.  A hóhiány nem új dolog, a globális felmelegedés miatt évek óta ez a trend. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) elnöke, Gian Franco Kasper is aggódik emiatt, de szerinte nem a versenysportot kell félteni, hanem a hátországát.

Még az olyan országokban is, mint Svájc vagy Ausztria, egyre kevesebb gyerek síel.

Nagyon fontos, hogy visszahozzuk ezeket a gyerekeket a hóra. Nem a versenyszerű síelésről beszélek, a sikerünket a turista síelők számából mérhetjük le. A hó miatt volt néhány rossz évünk, a gyerekek nem tudtak edzeni, így másik sport után néztek. Ezt a generációt elvesztettük" – mondta tavaly az elnök.

A Magyar Síszövetség ügyvezető elnöke, Kaszó Klára elmondta, hogy a hóhiány miatt visszalépők helyére általában mindig van önként jelentkező a világkupákban, alacsonyabb szintű versenyek azonban elmaradhatnak a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt.

A versenyszervezők több millió svájci frankos kárenyhítési biztosítást kötnek előre , de a pénzük egy részét, például a tévés jogdíjakat akkor is elbukják.

Üresek a hütték és a szobák

A sportágak mellett a rájuk épülő turizmus is összeomolhat. A hóhiány miatt a pénz is elolvadhat, ha nem válnak tervezhetővé a versenyek, a szponzorok sem a síversenyekre fognak kampányokat tervezni, így elsorvadhat a világkupa-sorozat.

Egy-egy sí- vagy biatlonversenyre több tízezren is kilátogatnak, a nézők rengeteg bevételt jelentenek a turizmusban is. Oberhofban még nem készítettek pontos számításokat, mekkora veszteséget jelentett a biatlon-vk törlése, de becslések szerint a szállásadók kapacitásuknak csak 70 százalékát használták ki, pedig mindig telt ház szokott lenni a versenyek három-négy napján.

A tavalyi Beaver Creek-i alpesisí-világbajnokság után is készültek pénzügyi kimutatások, a verseny két hete 130 millió dollárral dobta meg csak a helyi gazdaságot.

Innentől kezdve már érthető, hogy miért ragaszkodnak a települések a saját versenyeikhez. A felmelegedés ellen lehet küzdeni egy darabig. A havat lehet műhóval pótolni, de utóbbi előállítása rengeteg pénzbe és energiába kerül, ahogy egyre melegebb lesz, ennek a költségei is növekednek, és egy idő után már nem éri meg.

Mitől mű a műhó?

A műhavat gyártani nem egy bonyolult mutatvány, nagyon egyszerűen úgy írható le, hogy nagynyomású levegővel szétporlasztják a vizet. A vízcseppeket pedig a hirtelen kitáguló nagynyomású levegő megfagyasztja. Ezek a jégkristályok további vizet tudnak felvenni, így válnak hószerűvé. Egyéb, bonyolultabb trükkökről itt olvashat.

A Német Síszövetség csak Oberhofban egymillió eurót költ az új, műhavat készítő gépére. Az árát biztosan nem egy év alatt fogja visszahozni.

Az Egyesült Államokban már kutatásokat is végeztek, mire számíthatnak a síterepek hosszabb távon: egy előrejelzés szerint 15 év alatt 12 millióval, 57 millióról 45 millióra csökkenhet a hobbisíelők száma. Erre Európában is megvan a veszély, ha a hóhatár magasabbra kerül, sok sípályát bezárhatnak. Megnőnek az utazási távolságok és költségek, egyre kevesebb család kelhet útra, de még mindig annyian, hogy a szintén kevesebb lehetőséggel bíró versenyzőket kiszorítsák.

Idén az alpesi versenyzők, így Miklós Edit is küzdött ilyen problémával.

Síelés Dubaiban

A síversenyeknek még van hová menekülniük, sok versenyző amúgy is Dél-Amerika vagy Új-Zéland magaslatain kezdi meg a felkészülést, de igazán nagy piaca ott még nincs a sportágnak, és az infrastruktúrája sem annyira kiépített. Hosszú időbe telne felépíteni a piacot. Kaszó elmondta, hogy a FIS is készít környezeti tanulmányokat, de egyelőre a helyszínekben nem lesz nagy változás.

Azon sem lepődhetnénk meg nagyon, ha az Öböl-államokban hódítanának teret a síversenyek, hiába van meleg, Dubajban például nem elképzelhetetlen egy beltéri szlalom.

Legrosszabb esetben a sí nyári sportág lesz,

ez az ötlet sem elvetendő, a síugrásnak már van jól bejáratott hó nélküli változata, de azért meg nem lehet annyira lelkesedni.