Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Romániai magyar világkupagyőztes is megbukott meldoniummal

2016.04.13. 08:23

A világkupagyőztes biatlonos, román színekben versenyző Tófalvi Éva is megbukott a doppingteszten az év eleje óta tiltólistán szereplő meldonium nevű szerrel - adta hírül a nemzetközi biatlon-szövetség (IBU) bejelentésére hivatkozva szerdán a román Agerpres hírügynökség.

A 37 éves, csíkszeredai születésű sportolónak a március 8-án Oslóban, versenyen kívül levett mintája bizonyult pozitívnak. Tófalvit az IBU doppingbizottságának döntéséig ideiglenesen eltiltották a versenyzéstől. Az Agerpres szerint a sportolót hamarosan a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elé idézik, de csak azután, hogy egy szakértői vizsgálat tisztázza: mennyi idő alatt ürül ki a meldonium a szervezetből, írja az MTI.

Tófalvi Éva a 2008-2009-es idényben, a 15 kilométeres egyéni versenyszámban nyert világkupát az ausztriai Hochfilzenben. A téli sportok egyik legeredményesebb versenyzőjeként az utóbbi két téli olimpia megnyitóján (2010-ben Vancouverben és 2014-ben Szocsiban) ő volt Románia zászlóvivője.

Tófalvi Éva immár a második romániai sportoló, aki meldonium használata miatt akad fenn a doppingteszten. A román hírforrások kedden számoltak be arról, hogy Mirela Lavrik futónő, a márciusi fedettpályás atlétikai világbajnokságon bronzérmes 4x400 méteres román váltó tagja is elbukta a doppingtesztet. 

A WADA hivatalos tilalmi listáján ez év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét. Eddig 140 sportoló bukott meg vele.