Miklós Edit tökös edzővel célozza meg az olimpiai aranyat

2016.05.06. 07:41

Az alpesi sízőknek már júliustól elindul az olimpiai kvalifikáció, a Magyar Síszövetség úgy számol, hogy Pjongcsangra 5-6 kvótás versenyzőnk lehet. A világkupán pontot szerző Miklós Edit és Samsal Dalibor mellett az egyre eredményesebb ifjúsági válogatottból érhetnek oda a téli olimpiára versenyzők. A szövetség sajtótájékoztatóján bemutatkozott Miklós Edit új edzője, a svájci Stefan Abplanalp is.

Miklós Edit eddig legeredményesebb szezonján van túl, bár nem sikerült neki dobogóra állnia, lesiklásban mindig pontszerző volt a világkupákon. Összesítésben a 12. lett úgy, hogy szinte végig edző nélkül versenyzett. A norvég és az amerikai válogatott is edző Abplanalppal jó esélye van még előrébb végezni. Szükséges is volt meglépni, hogy egy sztáredzőt igazoljanak mellé. 

Első találkozásuk meglehetősen feszült volt. Akkor Abplanalp még a norvégok edzője volt, és Miklós Edittel ugyanott készültek. Leghamarabb a magyar versenyző állt be rajtba, de nem engedte lecsúszni, az összes norvég ment előbb. „Azt mondta, hogy várjam meg a soromat. De szimpatikus is volt ez a hozzáállás. Olyan edző, aki kiáll a saját tanítványaiért. Látszott, van valami a gatyában, nem hátrál meg. A tanítvány és edző kapcsolata olyan, mint a egy házasság, rengeteget leszünk együtt, de majd szezon közben fog kiderülni, hogy működik-e a kémia.”

Abplanalp Lindsey Vonn-nal is dolgozott már együtt, két összetett világkupa-győzelemhez is segítette az amerikait. Az elmúlt két szezonban már figyelte Miklós Edit eredményeit is. „Editben benne van a potenciál, hogy még jobb legyen. Sok kondícióedzést fogunk tartani. Óriás-műlesiklásban és szuper-G-ben is fejlesztjük majd a képességeit, és az így szerzett technikai tudást ültetjük majd át a lesiklásba.”

A közös munkát már pénteken elkezdik, fizikai szintfelmérő tartanak. A hóra júniusban mennek majd először, de az igazán komoly munka majd csak augusztusban kezdődik.

„Aranyérmet akarok nyerni a 2018-as téli játékokon, ez a vágyam, ezért dolgozom. Az, hogy az utána következő olimpián ott leszek-e, még nem tudom. Az is célom, hogy ezt a sportágat minél komolyabb szintre fejlesszem Magyarországon, úgy érzem, hogy az elmúlt években jó irányba haladunk” – nyilatkozta Miklós Edit.

Mellette a szlalomban világkupa 22. helyezést elért Samsal Dalibornak is jó esélye lesz majd elérni az olimpiát. A műlesikló nem tudta végigversenyezni a szezont, mert elszakadt az egyik keresztszalagja. Sokat elmond a síelő izomzatáról, hogy az első vizsgálaton észre sem vették a szakaszadást, és Dalibor még egy versenyt is megcsinált sérülten. Vele valószínűleg az osztrák Dietmar Tönig fog dolgozni a még jobb eredményekért.  A szlalomossal várhatóan majd több fiatal is együtt fog edzeni. A síszövetség célja egy erős Európa-kupa-csapat létrehozása, a Szöllösi testvérek és Kékesi Márton csatlakozhat majd hozzá.

„Nagyon komolyan vesszük a pjongcsangi játékokat, alpesi síben, mint a fő szakágban, öt-hat kvóta a célkitűzésünk, de a többi sportágban is szeretnénk, ha lenne magyar induló. Biatlonban és sífutásban van még reális esély az olimpiai részvételre, a síugrás és a szabadstílusú még gyerekcipőben jár” – mondta Kaszó Klára, a szövetség ügyvezető elnöke, aki Miklós Edit felkészüléséről a következőket mondta: „A jelenlegi helyzetből kell kihoznunk a legtöbbet, bár mostani vállalásaink mondhatóak vakmerőnek, úgy gondoljuk, Miklós Edit megérdemli, hogy olyan stábbal és olyan körülmények között készüljön, versenyezzen, amely nagyjából megközelíti a legjobb alpesi sízőkéit, például Tina Maze szintjét.”