A biatlonos Tófalvi Évát felmentették meldoniumügyben

2016.09.09. 15:01

Felmentette a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) a román színekben versenyző, világkupagyőztes Tófalvi Éva sílövőt a doppingvád alól - közölte pénteken a Székelyhon.ro.

Az IBU Tófalvival, hogy - háromhetes márciusi felfüggesztésétől eltekintve - nem tiltja el a versenyzéstől, mivel szervezetében csak minimális mennyiségű meldoniumot találtak, írja az MTI.

Az IBU ezek szerint csak a kivizsgálás időszakában - március 8. és 29. között - elért eredményeit törölte volna, de Tófalvi Éva azóta sem vett részt egyetlen versenyen, illetve a Román Sí Szövetség által szervezett edzőtáborban sem. A portál szerint a versenyző a IBU hivatalnokainak késlekedése miatt értesült csak most, szeptemberben a felmentő döntésről, így lemaradt a nyári felkészítőkről.

A 37 éves, csíkszeredai születésű sportolónak a március 8-án Oslóban, versenyen kívül levett mintája bizonyult pozitívnak. Tófalvi felfüggesztésekor elismerte, hogy - orvosi javaslatra - szedett a szívgyógyszerből, még mielőtt az tiltólistára került volna.

Tófalvi Éva a 2008/09-es idényben a 15 kilométeres egyéni versenyszámban nyert világkupát az ausztriai Hochfilzenben. Az utóbbi két téli olimpia megnyitóján (2010-ben Vancouverben és 2014-ben Szocsiban) ő volt Románia zászlóvivője.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hivatalos tilalmi listáján ez év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. A szer javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét.