Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre nagyobb az esély, hogy Észak-Korea ott lesz a dél-koreai olimpián

2018.01.02. 16:36

Dél-Korea tárgyalni hívta jövő keddre Észak-Koreát, hogy egyeztessenek az utóbbi ország lehetséges részvételéről a phjongcshangi téli olimpián, írja az BBC.

Korábban az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun is arról beszélt, gondolkodott arról, hogy elküldjék sportolóikat a Dél-Koreában rendezendő játékokra. Azt is hozzátette, erről sürgősen egyeztetni kell.

Dél-Korea elnöke, Mun Dzsein is olyan esélynek tartja az olimpiát, amivel el lehet kezdeni a két ország kapcsolatának javítását. Az elnök azt is megjegyezte, hogy Észak-Korea nukleáris programjáról is tárgyalhatnának ennek kapcsán.

Ha sikerül összehozni a magas szintű találkozót, akkor a következőkről tárgyalhatnak:

  • Milyen útvonalon utazhatnak be az észak-koreaiak Dél-Koreába?
  • Kísérhetik-e szurkolók is az északi sportolókat?
  • Tesz-e a két ország közös nyilatkozatot?

A tárgyalásról szóló hírt már Donald Trump amerikai elnök is kommentálta, szerinte egyértelmű, hogy célt értek az Észak-Korea ellen szankciók, ezért is próbál nyitni Kim Dzsongun.

Ha sikeresek is lennének a tárgyalások, akkor is nehéz olyan sportolókat találni, akik olimpiaképesek lennének. Csak két észak-koreai műkorcsolyázó szerzett kvótát.

Dél-Korea 1988-ban is rendezett olimpiát, azon az északaik nem vettek részt.