Túl erős vagyok, ez is a hibám

2018.01.18. 11:35

Miklós Edit a hétvégén a Bad Kleinkirchem-i sívilágkupán szenvedett térdszalagszakadást, ami miatt nem vehet részt a phjongcshangi téli olimpián sem. Egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, nem a tavalyi sérülése vezetett ahhoz, hogy újra megsérült, de lelkileg nehezebb feldolgozni a mostani helyzetét.

„Részben az én hibám, hogy lesérültem, az utolsó kapuhoz hibás tartással érkeztem, és az is a hibám, hogy túl erős vagyok, az izom hatott, és ezért szakadt el a keresztszalag." – mondta Miklós Edit. 

A síző elmondta, ha gyengébb az izomzata, akkor valószínűleg összecsuklott volna, de így hogy megtartotta a combja, nagy erőket szabadított fel, amelyek a térdére is hatottak.

Azt mondta, nagyjából azt történt a jobb lábával, ami tavaly ballal. Szerinte ez most csak egy kis sérülés. Már el is kezdte terhelni, bő egy hónap múlva, már rá is állhat. Sílécre leghamarabb hat hónap múlva állhat. A rehabilitációt otthon, Csíkszeredán végzi, a gyógytornát Zakariás Éva, a kondiedzéseket Zakariás Zsolt fogja irányítani.

A síző nem gondolja, hogy túl hamar tért vissza korábbi sérülése után. Azt mondta, versenyzés nélkül nem működik az alpesi sí. Csak edzéssel nem sokra jutott volna.

„Az volt a célunk, hogy az olimpián jól szerepeljek, megvolt a kockázata, hogy lesérüljek, de ez teljesen egészségesen is előfordulhat. A lábam stabil volt, nem fájt sízés közben. Nagyon rázós volt a pálya, de bírtam. a sors keze, hogy valamiért így kellett történnie. Ilyen sport, akármikor megtörténhet a sérülés. ez nem rásérülés, hanem egy újabb sérülés. Próbálok nem csüggedni, nekifogok a rehabilitációnak, tudom, hogy sokkal egyszerűbb lesz." 

„Nem beszéltünk dr. Schenkkel (a műtétet végző orvossal), látta a szemeimben a csalódást, mondta, nem akar a szemeimbe nézni, mert látja, hogy mennyire szomorú vagyok. Konkrét dátumokról nem beszéltünk. A lábam jól van, amikor úgy érzem, nekifoghatok.”

A fizikai felépülés mellett a lelki rehabilitáció is legalább ugyanolyan fontos. „Tavaly azért volt szükségem lelki segítségre, hogy újra bízzak magamban, hogy ne féljek sízni. Azt fel tudtam dolgozni. Most azt kell, hogy lemaradtam az olimpiáról. Ezért nehezebb feldolgozni lelkileg ezt a sérülést. Attól nem fogok félni, hogy újra meg fog történni. A csapatom és a szövetség mellettem van, és ez sokat segít. Ha üres terem lenne most itt, akkor elgondolkoznék, hogy van-e értelme. "

Az alpesi síben a legtöbb versenyző átesik kisebb-nagyobb sérüléseken, és utána is magas szinten tudja folytatni. Miklós Edit elmondta, nem nagyon szoktak a visszatérés módjáról beszélgetni ellenfeleivel, mert ugyan vannak technikai és orvosi ajánlások, mindenkinek a saját útját kell megtalálni, személyre szabott programot kell végrehajtani.

A síző egyelőre nem fogalmazott meg távlati célokat, még arról sem akar dönteni, hogy bevállal-e még egy olimpiai ciklust, de nem is sietteti most semmi. „Lépésről lépésre haladunk, az első cél az, hogy egészséges legyek, tudjak sízni. Tavaly az olimpia miatt bennem volt a láz, a vb nem ekkora súlyú. Most le akarok nyugodni, mert még elfog a szomorúság, hogy itt vagyok és nem ott. Két hónap múlva már minden jobb és tisztább lesz."

Az edzője, Stefan Abplanalp valószínűleg mellette marad, már jelezte, hogy szeretne elmenni Csíkszeredára beszélgetni vele. A támogatók is kitartanak a síző mellett, egyik szponzorától éppen a sajtótájékoztatón kapott egy új autót.

Stark Márton szövetségi kapitány arról beszélt, hogy nehéz betölteni azt az űrt, amit Miklós Edit hagyott, nehéz pótolni az olimpián a magyar sí zászlóvivőjét. Az olimpiára két nő és egy férfi magyar síelő mehet. A férfiaknál Kékesi Márton és Samsal Dalibor között fognak dönteni. A nőknél jelenleg Hozmann Szonja áll kvótás helyen, alpesi kombinációban került be a legjobb 500-ba.