Barátja kettős lábtörése után inkább sílifttel jött volna le a világbajnok

2018.11.23. 09:09

A kétszeres sívilágbajnok Erik Guay hirtelen a visszavonulás mellett döntött. A kanadai utolsó versenye a hétvégi Lake Louise-i világkupa lesz, aztán befejezi. Guay azért döntött így, mert szerdán csapattársa, Manuel Osborne-Paradis kettős lábtörést szenvedett.

Osborne-Paradis Lake Louise-ban edzésen bukott, mentőhelikopterrel kellett elvinni súlyos sérülése miatt Calgaryba. A sízőnek a szárkapocs- és sípcsontja is eltört.

A szezon végén amúgy is visszavonulását tervező Guay ennek hatására döntött úgy, hogy azonnal befejezi a versenyzést, nem akar már többet kockáztatni 37 évesen.

„Pár rajtszámmal Manny után következtem, amikor hallottam, hogy bukott és légi úton kellett elvinni. Tudtam, hogy valami rossz történt. Beleéltem magam a helyzetbe, és gondolkodtam. Ember, ha ezt most velem történt volna meg, nem tudom, hogy lenne-e elég energián, hogy megint átmenjek a rehabilitációs folyamaton" – idézte őt a Cbc. A síző azt is mondta, hogy Osborne-Paradis bukása után inkább a sílifttel kéne lejönnie.

000 LN1VJ

Guay arról is beszélt, hogy az alpesi sí csak úgy űzhető, ha valaki fizikailag és a mentálisan is a legmagasabban szinten áll. Ő már erre nem képes, nem is élvezi annyira a sízést, egyre többet szeretne négy gyermekével együtt lenni.

A legveszélyesebb szakágban versenyző Guay karrierje vége felé lett igazán sikeres, tavalyminden idők legidősebb alpesi sí világbajnoka lett St. Moritzban, amikor megnyerte a szuper-G-t. Ugyanezen a vb-n lesiklásban második lett. 2011-ben is volt már vb-aranya, Garmischban szerezte lesiklásban. A világkupákon is sikeres volt, 25-ször állt dobogón.