Federer képtelen legyőzni Gilles Simont

2008.11.10. 16:10 Módosítva: 2008.11.10. 16:26
Nagy meglepetéssel kezdődött és nem várt eredménnyel ért véget nem hivatalos férfi tenisz-világbajnokság második versenynapja Sanghajban. Roger Federer kikapott a Nadal helyére beugrott Gilles Simontól, pedig nem is játszott rosszul. A brit Andy Murray a döntő szettben lemosta Andy Roddickot, pedig az amerikai is a tőle megszokott játékot produkálta.

Gilles Simon már egészen biztosan karrierje legjobb szezonját játssza. A Rafael Nadal sérülése miatt lehetőséget kapott francia szett- és brékhátrány után fordított, így győzte le az idény elején még világelső Roger Federert. Simon idei 50. győzelmét aratta, ennyi sikert egy év alatt még sosem ért el. Az első szettben 2:2 után brékelőnyben került Federer, érvényesíteni is tudta, 6:4-re nyert. Ezek után úgy tűnt, a korábban négyszeres bajnok svájci könnyen behúzza a másodikat is, 2:1-re vezetett, Simon egy tenyerest a hálóba ütött, brékelőnnyel, 3:1-gyel várta Federer a folytatást. Simon azonban talpra állt, előbb hozta a sajátját, majd elnyerte ellenfele adogatását, 3:3-ra állt a második játszma. 5:4-nél egy ismét brékelt, egyenlíteni tudott.

000T TRHkg1843363

A harmadik szett fordulópontja az volt, amikor 3:2-es Simon-vezetésnél a svájcinak három bréklabdája volt, de egyet sem tudott értékesíteni. 5:3-nál Federer megint elszúrta a szerváját, így 2 óra és 7 perc alatt nyert Simon, pályafutása során másodszor. A francia azon kevés teniszezők közé tartozik, aki elmondhatja magáról, hogy még sosem kapott ki Roger Federertől. A 237 héten át vezető svájci számára nem maradt más lehetőség, mint a javítani a következő mérkőzésen.

Ellentétes játszmákat hozott a brit Murray és az amerikai Roddick meccse. Az első szoros volt, a másodikat Roddick, a harmadikat, a legfontosabbat Murray uralta. A valamivel több mint másfél órás csatában a brit a döntő játszámban 5:0-ra is vezetett, a vége 6:1 lett.

Összességében sokkal jobb volt Murray, pedig Roddick a tőle megszokott játékot játszotta, túl sokat nem is hibázott, egész egyszerűen nem találta az ellenszert. A keddi játéknapon az arany csoport második fordulóját rendezik, ahol Tsonga Del Potróval, Djokovics Davigyenkóval meccsel, vagyis az első kör két vesztese és két győztese találkozik.

Vörös csoport, 1. forduló: Simon (francia, 8.)-Federer (svájci, 1.) 4:6, 6:4, 6:3, Andy Murray (brit, 3.)-Andy Roddick (amerikai, 5.) 6:4, 1:6, 6:1.