Megállíthatja-e Roddick Roger Federert?

2009.01.28. 15:16

Az Australian Open férfi egyesének első elődöntőjében Roger Federer és Andy Roddick játszik a fináléba jutásért. Jól ismerik egymást, közel hat éve mérkőztek meg először, és bár szinte minden Federer sikere mellett szól, ha Roddick képes lesz megújulni, megszorongathatja a sorozatban 19. GS-elődöntőjét játszó svájcit.

Ha valakinek, Andy Roddicknak bőven van elszámolni valója a jelenleg ugyan nem világelső, de még mindig zseniális Roger Federerrel szemben. Igaz, hogy ezt sokan elmondhatják magukról, de mégis: Roddick két wimbledoni döntőt (2004, 2005), egy US Open-döntőt (2006) és további három GS-elődöntőt bukott el a svájci ellen pályafutása során. Hogy elkerülje a negyediket, élete legjobbjára lesz szükség csütörtökön.

000T TRDV461740

Mert lehet, hogy Federer papíron csak a második legjobb a világon, de az idei Australian Openen – a Berdych elleni első két játszmát leszámítva – hibátlanul, sőt tökéletesen teniszezett eddig. Az, hogy a negyeddöntőben a világ hatodik legjobbja ellen két 6:0-s szettet tudott produkálni, Del Potrót is minősíti, de azért kellett hozzá az is, hogy ellenfelét Roger Federernek hívják.

Roddickkal persze ennél nagyobb csatát vívhat. A 26 éves amerikai kezd visszatalálni régi, 2003-as világelső önmagához. Sőt a Melbourne-ben eddig mutatott játéka talán még felül is múlja az akkorit. Mert bár az elődöntőig vezető útján túlzott ellenállásba nem ütközött, magabiztosnak tűnt a hosszabb labdamenetekben is, szenzációsan röptézett, igyekezett színezni a játékot.

Roddick nem ösztönös zseni, mint Federer, de ha fejben rendben van, ügyes dolgokra képes. A védjegyévé vált adogatásai továbbra is igen hatékonyak, nagy szüksége is lesz Federer ellen a 200 km/h fölötti szervákra. Roddick egyik taktikája lehet, ha a rövidítéseket venné célba: egy tiebreakben még Federer is legyőzhető. Igaz, ez csak akkor fog működni, ha Roddick a végletekig összeszedett lesz.

Federer egyik legnagyobb erőssége - a tenisztudása mellett -, hogy gyakorlatilag lehetetlen kizökkenteni a koncentrációjából. Jöhet eső vagy az ellenfél hisztije, úgy képes tovább játszani mintha mi sem történt volna. Roddick viszont könnyen elveszti a fejét, és ez már néhányszor sokba került neki.

000T TRDV461751

Roddick 2003-ban, vagyis a Federer-uralom előtti utolsó évben ért fel a csúcsra, alig 21 évesen. Hogy nem sokáig maradt ott, az megint csak Federernek volt köszönhető, és persze annak, hogy azóta az amerikai jószerével csak keresi önmagát.

Federer és Roddick útja az elődöntőig

Roger Federer
- Andreas Seppi 6:1,7:6,7:5
- Jevgenyij Korolev 6:2,6:3,6:1
- Marat Safin 6:3,6:2,7:6
-Tomas Berdych 4:6,6:7,6:4,6:4,6:2
-Juan Martin Del Potro 6:3,6:0,6:0

Andy Roddick
- Bjorn Rehnquist 6:0,6:2,6:2
- Xavier Malisse 4:6,6:2,7:6,6:2
- Fabrice Santoro 6:3,6:4,6:2
- Tommy Robredo 7:5,6:1,6:3
- Novak Djokovics 6:7,6:4,6:2,2:1

Eddig 17-szer mérkőztek egymással, és mindössze kétszer tudott nyerni az amerikai. Ami viszont érdekes, hogy Roddick két győzelme a legelső (2003, Montreal) és a legutolsó (2008. április) találkozásukra tehető. Ráadásul Federer egyetlen Grand Slam-győzelemre van attól, hogy utolérje a 14 címre büszke Pete Samprast. Emellett Federernek ez lesz a tizenkilencedik GS-elődöntője sorozatban, és mindössze egyszer, a 2005-ös Roland Garroson nem jutott el a döntőig. GS-en utoljára a 2007-es US Open negyeddöntőjében találkoztak, Federer három játszmában jobbnak bizonyult. Roddicknak ez a mostani lesz a negyedik Australian Open-elődöntője - a páratlan években mindig ideért 2003 óta -, viszont a döntő még egyszer sem jött neki össze.

Vagyis Roddick az esélytelenek teljes nyugalmával léphet pályára, ami egyébként is az egyetlen reménye a győzelemre. Federer pontosan tudja, hogyan lehet Roddickot legkönnyebben hibázásra kényszeríteni (hosszú labdamenetek, erőltetni a fonákoldalt), ezért Roddicknak muszáj lesz újítania, amennyiben komolyan akar valamit. Ha sikerülne higgadtan és türelmesen, kicsit Federer stílusában teniszeznie, ezzel esetleg meglephetné a svájcit. Hiszen azért Federer sem verhetetlen.

Kivéve, ha tökéletesen játszik.