Szávay testvérével párosozik Budapesten

2009.07.02. 15:40

Pénteken a selejtezőkkel kezdődik a Római Teniszakadémián a 220 ezer euró összdíjazású GDF Suez Grand Prix Budapest nevű női torna, melynek első kiemeltje a svájci Patty Schnyder (világranglista 22.).

A WTA-rangsorban legelőkelőbb helyen (28.) álló magyar játékost, Szávay Ágnest negyedikként emelték ki. A második pozíciót az orosz Klejbanova, a harmadikat az ukrán Bondarenko foglalja el. A főtáblán szabad kártyával Marosi Katalin biztosan ott lesz.

„Hatalmas lehetőség ez Magyarországnak, ilyenkor hét napon át Budapest a tenisz fővárosa – nyilatkozta Márky Jenő versenyigazgató. – Az elmúlt 14 évben nagyon nagy utat járt be a torna, mára pedig a 40 legrangosabb verseny között szerepel.”

Az egyéni viadal győztese 37 ezer dollárral és 280 világranglista ponttal gazdagodik majd, utóbbi annyit ér, mintha valaki a négy közé jutna a Roland Garroson.

Szávay Ágnes wimbledoni búcsúja után szeretne jó játékkal bizonyítani a magyar szurkolóknak, kivált, mert tavaly mindjárt az első fordulóban kiesett.

"Úgy érzem, idén remekül sikerült a salakpályás szezonom, ráadásul szeretek itt játszani, hiszen gyerekkorom óta ezen készülök. Hétfőre száz százalékosan át tudok majd állni."

A magyar játékos elmondta: nincsenek konkrét céljai a tornán, mindig a soron következő mérkőzésre összpontosít.

Szávay ezúttal a párosküzdelmekre is koncentrál, húga, a mindössze 15 esztendős Blanka oldalán lép majd pályára: „Életünkben először játszhatunk majd együtt, ezzel pedig egy gyerekkori álmunk válik valóra. Blanka nagyon ügyes, jól teniszezik, de persze szoknia kell majd egy ilyen torna légkörét.”

Szávay további egy évvel meghosszabbította szerződését egyik szponzorával, a tornát is támogató GDF Suez energiaipari céggel. A rendezők új stadionnal, a női sorozatot szervező WTA hivatalos szabályainak megfelelő, több mint 3000 néző befogadására alkalmas létesítménnyel várják a szurkolókat. Az új arénát július 12-én Asbóth Józsefről, az 1940-es évek legeredményesebb magyar teniszezőjéről nevezik el.

Az eseményt Magyarországon a Sport Televízió, valamint az m1 is élőben közvetíti, a világon pedig 24 ország veszi át az adást. A bérletekhez 3600 és 6400 forint közötti áron lehet hozzájutni a lottózókban, a helyszínen, valamint a Ticket Express jegyirodáiban.