Azt mondtam magamnak: üsd meg!

2011.01.08. 12:31

Arn Gréta egy óra 22 perc alatt, két játszmában verte a címvédő Yanina Wickmayert a 220 ezer dollár összdíjazású aucklandi keménypályás női tenisztorna döntőjében.

A 31 éves, 14 éve profi magyar kirobbanó formában játszott a döntőben, a második helyen kiemelt belga ráadásul több mint 30-szor rontott. Amikor Arn a mérkőzésért adogatott, 0-30-as hátrányba került, és a gémben két kettős hibát is ütött - egyet meccslabdánál -, de végül behúzta a meccset.

„Amikor kettős hibát ütöttem a meccslabdánál, megremegtem. Azt mondtam magamnak: üsd meg! Ha bemegy, bemegy, ha kimegy, akkor úgyis mindegy, úgyhogy üsd meg! Nem tudom leírni ezt az érzést, nem hiszem el, hogy ez megtörtént. Egy álmom vált valóra. Yanina tíz évvel fiatalabb nálam, sok tornát nyerhet még.”

Arn a svéd Sofia Arvidsson, a volt világelső Maria Sarapova, a német Julia Görges és Wickmayer legyőzésével négy kiemeltet is kivert, pedig úgy érkezett Új-Zélandra, hogy Amszterdamban maradtak a csomagjai, és edzője, Vittorio Magnelli sem kísérte el. „Azt mondta, túl sokat utazott már életében, és Új-Zéland túl messze van, így hacsak nem veszek egy Concorde-ot, nem jön velem”.

Wickmayer előző nehéz meccseivel magyarázta a vereséget: „Háromszor is háromszettes meccsre kényszerültem, sokszor kellett visszakapaszkodnom, így nehéz mentálisan fittnek maradni. Négy kiváló mérkőzésen vagyok túl, négy jó ellenfelet győztem le, de a mai egyszerűen nem az én napom volt.”

Arn a tornagyőzelemért kapott 280 ponttal nagyot ugrik előre a WTA világranglistáján, jelenlegi a 88.-ról akár 30 helyet is (eddigi legjobbja a 81. volt), az első helyért 37 ezer dollárt kapott.

Ez volt a magyar teniszező második WTA-döntője, az elsőt 2007-ben, a portugáliai Estorilban szintén megnyerte.

Arn Gréta

Születési hely és idő: Budapest, 1979. április 13.
Állampolgársága: magyar, német (2008. január 1. óta versenyez magyar színekben)
Lakhelye: Budapest, Róma
Magassága: 180 cm
Súlya: 68 kg
Ütőfogása: jobbkezes, kétkezes fonákkal
Edzője: Vittorio Magnelli
Profinak állt: 1997-ben
WTA-tornagyőzelmei: Estoril (2007), Auckland (2011)
Legjobb világranglista-helyezése: 81. (2002. július 22-én)
Jelenlegi világranglista-helyezése: 88.
Profi mérlege: 388 győzelem, 271 vereség
Eddigi pénzdíja: 587 555 dollár