Szávay: Menni sem tudtam, annyira fájt

2011.05.20. 09:16

Szávay Ágnesről  a közelmúltban kiderült, hogy fáradásos törés keletkezett az ötödik csigolyájában: az utóbbi hónapokban kínzó fájdalmak közepette edzett, játszott. Két hete Madridban szteroidinjekciót kapott egy spanyol orvostól.

 "Egyrészt örültem, hogy végre megvan mindennek az oka, másrészt kétségbeestem, hogy mi lesz most. Az utóbbi időkben már magam is kezdtem azt gondolni, bennem van a hiba, amiért nem tudok edzeni és fáj a hátam - biztos csak pszichés dolog az egész. Szerencsére mégsem ez a helyzet, és végre diagnosztizálták a problémát, ami azért jó érzés, mert így tudom, hogy mit lehet tennem és mit nem, gondolok itt az edzésekre vagy gyógytornára, valamint, hogy konkrétan keressük a gyógymódot."

"A spanyol orvos még nem tudott mondani biztatót, de a múlt heti cikkek után rengeteg telefont és levelet kaptunk. Nagyon sok erőt ad, hogy ennyien szeretnek, és szeretnék, hogy meggyógyuljak. El fogunk menni több orvoshoz is, egy külföldi orvosokból álló konzílium is véleményt mond majd, aztán meglátjuk, mi lesz a következő lépés. Abban mindenki egyetértett, folyamatosan gyógytornázni kell, és erősíteni az izmokat a gerinc körül. Bízom és hiszek benne, hogy meg fogok gyógyulni."

"Az első injekció nagyon fájt, sőt még egy hét múlva sem javult a helyzet, bár az orvosom figyelmeztetett, hogy van, akinek nem használ vagy többet kell belőle kapni. Lassan két hét telt el, és nem lett jobb."

"Nagyon fájdalmas. Igazán nem kívánom senkinek. Az eljárás sem egyszerű, mert miután az emberbe szúrják a tűt, utána a röntgen alá kell feküdni, és addig keresik a helyet, amíg el nem találják a megfelelő pontot. Azután szinte menni sem tudtam, annyira fájt.

"Nem edzettem azóta, mert egy hétig az ágyból alig tudtam kimozdulni, aztán a hét végén próbálkoztunk a futással, de tényleg csak próba volt, és végül egy körrel sikerült megbirkóznom a szigeten.

"Az orvos szerint az injekció nem oldja meg a problémát, csak fájdalmat csillapít. A terveim között volt eredetileg a Roland Garros, Koppenhága és Wimbledon, de még kétséges, hogy Brüsszel után utazom-e tovább.